برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
مادر دیابتی و قلب جنین

دیابت در مادر و اثر بر رشد قلب جنین

دیابت در مادر یکی از شایعترین بیماریهای همرا در بارداریست . با وجود پیشرفت‌های چشمگیری که در سال‌های اخیر برای مراقب‌های بارداری مخصوصا کنترل دیابت در دوران بارداری صورت گرفته است . همچنان اثر سوء دیابت مادر بر جنین وجود دارد . اگرچه بوسیله درمان با انسولین این عوارض کمتر می شود . ولی بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD) هنوز از شایع‌ترین نقایص مادرزادی در دیابت مادر  است.

تپش قلب
دیابت در مادر از علل بیماریهای مادرزادی قلبی

چه عواملی باعث بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD)می‌شوند؟

دیابت در مادر  یکی از علل بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD)است. اگرچه در اثر ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی مشکلات قلبی در جنین  به وجود می‌آید. عوامل ژنتیکی، در DNA جنین یافت می‌شود و از والدین منتقل می‌شود. با پیشرفت علم، این عوامل بیشتر از هر چیزی قابل شناسایی و تحلیل هستند. اما جامعه پزشکی نتوانسته است شناخت کافی بر عوامل محیطی غیر ژنتیکی داشته باشد. یکی از این عوامل دیابت در مادر باردار است.

برای خواندن مطالب بیشتر به مقاله ی بیماری مادرزادی قلب مراجعه کنید.

دیابت مادری و قلب جنین

دیابت در مادر چه تأثیری بر رشد قلب جنین می‌گذارد؟

دیابت مادر یک بیماری پیچیده است که تأثیرات متنوعی بر متابولیسم و همچنین کل بدن مادر و جنین دارد. هایپرگلیسیمیا، یا افزایش قند خون، یکی از عواملی است که روی جنین تأثیر می‌گذارد. اما دلیل این که افزایش قند خون باعث نقص جنین می‌شود هنوز ناشناخته است.

بسیاری از مطالعات، ارتباط قوی بین دیابت مادر و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD)  در نوزادان را نشان داده است. هر دو دیابت نوع 1 (شروع در کودکی) و دیابت نوع 2 (شروع در بزرگسالی)با بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD) در ارتباط هستند. اما یک مطالعه نشان می‌دهد که شاید تأثیر این بیماری، همیشه به یک شکل نباشد.

به عنوان مثال، نوزادانی که از مادران مبتلا به دیابت نوع 2 متولد می‌شوند. در مقایسه با نوزادانی که از مادران مبتلا به دیابت نوع 1 متولد می‌شوند.  بیشتر در معرض اختلالات سیستم بدن، نقص‌های مادرزادی و بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD)  قرار دارند.

بیشتر زیرمجموعه‌های  با دیابت نوع 1 و 2 در ارتباط بودند. نوزادان مادرانی که هر دو نوع دیابت را دارند. بیشتر در معرض خطر ناهنجاری در مجرای خروجی قلب و نارسایی‌های قلبی هستند.

بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین

برای خواندن مطالب بیشتر به فیلم  دیابت در بارداری و تاثیر آن برجنین مراجعه کنید.

چرا زمان شروع دیابت در مادر مهم است؟

دیابت در مادر اگر در ماه اول بارداری شروع شود ، می‌تواند کودک را در معرض خطر ابتلا به انواع مختلف بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD)  قرار دهد. دیابت مادر قبل از بارداری یا در سه ماهه اول بارداری، باعث ناهنجاری در اعضای مختلف جنین می‌شود.

اگر مادر در سه ماه دوم بارداری به دیابت مبتلا شود. جنین در معرض خطر افزایش بیش از حد متوسط وزن در هنگام تولد قرار می‌گیر. اختلال در عضله قلب کودک، بر نحوه پمپاژ خون به بقیه اعضای بدن تأثیر می‌گذارد، و باعث نقص‌های مادرزادی، و در موارد نادر، باعث مرگ می‌شود.

تصور می شود که دیابت مادر، وقتی که جنین در حال رشد است، می‌تواند تأثیر زیادی بر روی ژن‌ها بگذارد. با استفاده از تکنولوژی‌های جدید، پزشکان می‌توانند تأثیرات افزایش قند خون مادر بر رشد سلولی مولکولی قلب جنین را بررسی کنند. پزشکان امیدوارند که با بررسی راه‌های جدید سلولی، خطر ابتلا به بیماریهای مادرزادی قلبی (CHD)  در جنین را کاهش دهند.

محققان امیدوارند با انجام آزمایشات مختلف روی مادران دارای عوامل ریسک خطر و فرزندان آنها، این یافته‌ها را تفسیر کنند.

مطلب مرتبط انواع بیماری قلبی مادرزادی در نوزادان

مادر دیابتی و قلب جنین

تاثیر انسولین درمانی بر جنین و مادر باردار

تغییرات انسولین بدن مادر در دوران بارداری

دیابت در مادر دقیقا چگونه ایجاد می شود ؟ یکی از سوالاتی است که هنوز دقیق مشخص نشده ، اما برخی از فرضیات و مکانیسم های توجیه کننده را در اختیار داریم. جفت، در زمان رشد از کودک حمایت می‌کند. به عبارتی هورمون‌های موجود در جفت به رشد کودک کمک می‌کنند. اما این هورمون‌ها همچنین مانع از تأثیر انسولین مادر در بدن او می‌شوند. به این مشکل، مقاومت به انسولین گفته می‌شود. این مشکل، باعث می‌شود بدن مادر به سختی از انسولین استفاده کند، یعنی ممکن است به سه برابر انسولین نیاز داشته باشد.

دیابت بارداری زمانی شروع می‌شود که بدن شما قادر به ساخت و استفاده از انسولین مورد نیاز بارداری نیست. بدون انسولین کافی، گلوکز نمی‌تواند از خون خارج شده و تبدیل به انرژی شود. گلوکز در خون جمع می‌شود و به سطح بالایی می‌رسد که به آن قند خون گفته می‌شود.

انسولین و اثر بر قلب جنین
انسولین و اثر بر قلب جنین

تاثیردرمان با انسولین برجنین در حال رشد.

شروع دیابت در حاملگی برای مادری  که ماه‌های آخر بارداری خود را سپری می‌کند، یعنی بعد از اینکه بدن کودک شکل گرفت، و حالا در حال رشد است . بیشتر مادر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل، نوزادانی که مادران آنها قبل از بارداری مبتلا به دیابت نشده بودند، دچار نقص‌های مادرزادی نمی‌شوند.

با این حال، دیابت بارداری درمان نشده یا کنترل نشده می‌تواند به کودک شما آسیب برساند. وقتی به دیابت بارداری مبتلا هستید، پانکراس(لوزالمعده) شما انسولین اضافه تولید می‌کند، اما این انسولین، سطح گلوکز خون شما را کاهش نمی‌دهد. اگرچه انسولین از جفت عبور نمی‌کند. اما گلوکز و سایر مواد مغذی می‌توانند از آن عبور کنند. بنابراین گلوکز اضافی خون از طریق جفت عبور کرده و باعث می‌شود سطح گلوکز خون جنین افزایش یابد. در نتیجه لوزالمعده کودک، برای کاهش قند خون، انسولین اضافی تولید. از آنجا که کودک کالری بیشتری ازنیازبرای رشد و شکل‌گیری دریافت می‌کند، کالری  اضافی به صورت چربی ذخیره می‌شود.

این امر می‌تواند منجر به ماکروزومیا یا کودک “چاق” شود. نوزادان مبتلا به ماکروزومیا می‌توانند با مشکلاتی مثل آسیب به شانه‌ها  در هنگام تولد مواجه شوند . به دلیل انسولین اضافی ساخته شده توسط پانکراس کودک، نوزادان ممکن است هنگام تولد سطح گلوکز خون بسیار کمی داشته باشند و همچنین مشکلات تنفسی داشته باشند. نوزادان متولد شده با انسولین اضافی در آینده ممکن است به کودکانی تبدیل ‌شوند که در معرض خطر چاقی بوده ودر  بزرگسالانی در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.

جهت مطالعه بیشتر از مقالات زیر استفاده نمایید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سمانه شنبه ۳۰ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 518 مشاهده پرسش
    سلام من ۱۱ ساله که دیابت دارم سر بارداری اولم گرفتن و الان دو تا بچه دارم ولی فرزند دومم دچار بیماری قلبی شد الان باز ناخواسته باردار شدم و حدودا ۷ هفته هستم میخواستم ببینم که امکان داره جنین مشکلی داشته باشه الان هم برای دیابت دارو مصرف میکنم خیلی هم کنترل شده نیست اگه امکانش هست راهنمایی کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۳۰ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      باسلام و احترام 

      احتمال بروز مشکل قلبی در فرزند شما بیش از افراد غیر دیابتی ست .اگر قند خونتان کنترل شود احتمال مشکل قلبی جنین کمتر می شود ولی حتما در ابتدای  18 هفتگی اکو قلب جنین انجام دهید.

      این مقاله ها را مطالعه بفرمایید 

      عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر 

      بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین

  • تصویر کاربر معتمدی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    بنده هفته 33بارداری هستم، جنین تحرکات خیلی زیادی دارد وآب اطراف جنین نیز 205mm و زیاد است
    در نوار قلب ضربان قلب جنین از 160تا 190 متغیر است آیا قند بالا می‌تواند علت این ضربان قلب بالا باشد؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      باسلام و احترام 

      خیر اگر قند بالا عوارض قلبی دیگری ایجاد کرده باشد ثانویه به اون ممکن است ضربان قلب هم بالا برود

      این مقاله ها را مطالعه بفرمایید 

      عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر 

      بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین 

       

  • تصویر کاربر بدون جمعه ۱۵ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام عرض میکنم جناب دکتر
    مادر بنده باردار هستن و در حال حاضر تقریبا ۱ هفته دیگه وارد ماه هفتم خواهند‌ شد
    توی ماه های اول قسمتی از جفت جدا شد (اما توی سونوگرافی مشاهده نشده بود ) و دیگه باعث شد تا همین الان نتونن هیچ تحرک خاصی داشته باشن
    و در آزمایش های غربالگری که داشتن جنین کاملا سالم بود و قلب جنین هم مشکلی نداشته.
    اما مثل اینکه دیروز که به پزشک مراجعه کردن پزشک گفته که مثل اینکه قلب جنین ضعیف هست و باید تست دیابت و سونوگرافی صورت بگیره تا بشه بطور قطعی گفت.
    آیا در صورت وجود این مشکل آیا کار از کار گذشته و
    جنین پس از به دنیا اومدن برای همیشه دارای بیماری قلبی خواهد بود؟
    واقعا خیلی نگران هستیم لطف کنید راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۱۵ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      نگران نباشید اگر بررسی های قبلی مشکلی نداشته بعیده مشکل جدی وجود داشته باشه 

      اینکه مشکل چی هست و چه باید کرد رو بعد از سونو میشه گفت 

  • تصویر کاربر شقانی پنجشنبه ۷ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ۳۳ هفته باردارم دیابت بارداری هم دارم وکنترل هم شده ضربان قلب جنین باید توچه رنجی نرمال هست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۷ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      محدوده نرمال ضربان قلب جنین از 110 تا 180 ضربان در دقیقه است.

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم

      بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین 

      عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

      دیابت در مادر و اثر بر رشد قلب جنین

  • تصویر کاربر نگین سه شنبه ۲۱ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    سلام‌اقای دکتر. من هفته ۳۲بارداریم. تو سونو‌ و ازمایشات قبلی هیچ مشکلی دیده نشده بود و خودم هم دیابت و فشار خون ندارم.دکتر خیلی دیر برام اکوی قلب جنین نوشتن. دیروز انجام دادم. مشکل سوراخی و تنگی دریچه وجود نداشت. فقط گفتن دیوار قلب جنین یکم‌ ضخیمه. و البته گفتن چون استخوان بندی بچه محکم شده به سختی معاینه انجام شده. اما با اطمینان‌جواب دادن.خواستم بدونم‌مشکل در چه حد جدیه. در ضمن‌من ۳۵سالمه و ازدواجمون فامیلیه. اما تا به حال هیچ‌ مشکل قلبی در فامیل نداشتیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲۱ دی ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      باتوجه به شرح حالی که فرمودید نگران نباشید چیز خطرناکی نیست

      پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران 

  • تصویر کاربر نگین سه شنبه ۲۱ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر. من هفته ۳۲بارداریم. تو ازمایشات و سونو های قبلی هیچ مشکلی نداشتم. دکتر خیلی دیر برام اکوی قلب جنین نوشتن. دیروز انجام دادم. قلب جنین سوراخ و تنگی دریچه نداشت‌ اما گفتن یه مقدار دیواره قلب ضخیمه و باید ۱۵روزگی مجدد اکو‌انجام شه. خواستم بدونم مشکل در چه حد جدیه. و این که من مشکل فشار و دیابت اصلا نداشتم. ۳۵ساله هستم و ازدواجمون فامیلیه. اما مشکل قلبی به هیچ عنوان تا به حال نداشتیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲۱ دی ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      باتوجه به شرح حالی که فرمودید نگران نباشید چیز خطرناکی نیست

      پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران 

  • تصویر کاربر اسماعیلی یکشنبه ۷ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکت ر در۷ماهگیی حاملگی وقتی آزمایش قنددادم گفتندقندداری دکتر برایم متفورمین نوشت روزی ۳ عدد بعدزایمان نوزادم که زردی داشت زیر دستگاه گذاشتم بعد ۳روز خیلی گریه کرد بعد طور دیگری نفس کشید مثل اینکه نفسش قطع میشد بردم دکتر دربیمارستان بستدی کردند دکتر ها میگفتند نوزادت داره میمیره وهمه جای بدنش اثر کرده حالاصبح وشب یکونیم میلی پراپرانول مصرف میکنهمیخواستم بدونم پسرم خوب میشه یاهمیشه باید دارو بخوره قلبش سوراخ داشت کهدکتر گفته خوب میشه لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۷ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      با توجه به شرح حالی که فرمودید . اکثر تپش قلب های دوران نوزادی بعد از مدتی خودبخود خوب می شود (اغلب تا یک سالگی) ولی باید تا زمانی که کامل بهبودی پیدا کند تحت نظر فوق تخصص قلب کودکان باشد.

      مقالات زیر را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      درمان تپش قلب در کودکان + علل و علائم 

      علت تپش قلب ناگهانی در کودکان و اقدامات اولیه

  • تصویر کاربر اسماعیلی یکشنبه ۷ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکت ر در۷ماهگیی حاملگی وقتی آزمایش قنددادم گفتندقندداری دکتر برایم متفورمین نوشت روزی ۳ عدد بعدزایمان نوزادم که زردی داشت زیر دستگاه گذاشتم بعد ۳روز خیلی گریه کرد بعد طور دیگری نفس کشید مثل اینکه نفسش قطع میشد بردم دکتر دربیمارستان بستدی کردند دکتر ها میگفتند نوزادت داره میمیره وهمه جای بدنش اثر کرده حالاصبح وشب یکونیم میلی پراپرانول مصرف میکنهمیخواستم بدونم پسرم خوب میشه یاهمیشه باید دارو بخوره قلبش سوراخ داشت کهدکتر گفته خوب میشه لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۷ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      با توجه به شرح حالی که فرمودید . اکثر تپش قلب های دوران نوزادی بعد از مدتی خودبخود خوب می شود (اغلب تا یک سالگی) ولی باید تا زمانی که کامل بهبودی پیدا کند تحت نظر فوق تخصص قلب کودکان باشد.

      مقالات زیر را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      درمان تپش قلب در کودکان + علل و علائم 

      علت تپش قلب ناگهانی در کودکان و اقدامات اولیه

  • تصویر کاربر مریم جمعه ۲۹ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 728 مشاهده پرسش
    با سلام
    من سونوگرافی 18 هفتگی رو انجام دادم و در اون مشخص شد آسیمتری هایی در حفره های قلب هست آیا خطرکانه؟ قابل درمان هست؟
    علت اون چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۲۹ مرداد ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      باید سیر اون رو‌ دید اگر پیشرفت کنه بله خطرناکه اغلب علت خاصی برای مشکلات مادرزادی قلب جنین وجود نداره

      پیشنهاد می کنم مقالات زیر را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران 

      تفسیر جواب اکوی قلب جنین چگونه است ؟

  • تصویر کاربر مهدیس پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من دو قلو با دو جفت جدا ناهمسان باردارم توی هفته ۱۸بارداری دچار دیابت شدم قبلش نرمال بود قند امکان داره که الان به قلب بچه ها اسیب وارد شده باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 2 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      اگر مطمئن هستید تا این سن از بارداری قند خونتان کنترل بوده بعید است عوارض قلبی دیابت در فرزنتان ایجاد شود .

      عوارض دیابت در جنین زمانی ایجاد می گردد که مادر از قبل بارداری دیابت داشته یا در سه ماهه اول بارداری دیابت شروع شده و از همه مهمتر اینکه دیابت مادر کنترل نشده باشد حتی اگر بعد از سه ماهه اول شروع شده

      پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین

       عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر