سوراخ "پی اف او" در قلب اکثر نوزادان در بدو تولد وجود دارد. این وضعیت که به عنوان یک مسئله شایع در پزشکی شناخته میشود، گاهی والدین، بهویژه مادران، را نگران میکند. پیافاو میتواند سوالات و دغدغههای زیادی را در مورد سلامت قلب کودک ایجاد کند. در این مقاله اهمیت و سیر طبیعی "پی اف او" را بررسی میکنیم و توضیح میدهیم که چگونه این سوراخ معمولاً به مرور زمان بدون نیاز به درمان خاصی بسته میشود. میتوانید در انتهای مقاله سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوق تخصص قلب اطفال، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
سوراخ “پی اف او” PFO در قلب نوزادان چقدر خطرناک است؟
“پی اف او” در قلب نوزاد یک سوراخ خاص است. این سوراخ کوچک به طور طبیعی در دوران جنینی برای گردش خون جنینی وجود دارد و فورامن اوال (foramen ovale) نامیده میشود. پس از تولد، این سوراخ باید به طور طبیعی بسته شود. اگر این سوراخ بسته نشود، به آن “پی اف او” (patent foramen ovale یا PFO) گفته میشود. “پی اف او” بسیار شایع است و تقریباً از هر چهار نفر، یک نفر به “پی اف او” (PFO) مبتلا است. اگر هیچ بیماری قلبی یا عارضه دیگری وجود نداشته باشد، درمان “پی اف او” (PFO) ضرورتی ندارد. در حقیقت، اکثر مبتلایان حتی از وجود آن مطلع نمیشوند.
سوراخ “پی اف او” PFO و گردش خون دوران جنینی و نوزادی
برای درک نقش سوراخ بیضی قبل از تولد، مرور عملکرد طبیعی قلب در کودکی و بزرگسالی مفید است.
عملکرد طبیعی قلب پس از تولد
قلب شما دارای چهار حفره برای پمپاژ خون است که نقش هر کدام از این حفرهها به شرح زیر است:
دهلیز راست
دهلیز راست، محفظه فوقانی سمت راست قلب، خون کماکسیژن را از بدن دریافت میکند و آن را از طریق دریچه سهلتی (تریکوسپید) به بطن راست پمپ میکند.بطن راست
بطن راست، محفظه پایین سمت راست قلب، خون را از طریق رگ بزرگی به نام شریان ریوی به داخل ریهها پمپ میکند. در ریهها، اکسیژن به خون اضافه میشود و دیاکسید کربن از خون خارج میشود. خون از طریق شریان ریوی به ریهها پمپاژ میشود که در ابتدای آن دریچه ریوی قرار دارد. این دریچه با شل شدن بطن راست بین ضربانهای قلب بسته میشود.دهلیز چپ
دهلیز چپ، محفظه بالایی سمت چپ قلب، خون غنی از اکسیژن را از ریهها دریافت کرده و آن را از طریق دریچه میترال به بطن چپ پمپ میکند.بطن چپ
بطن چپ، محفظه پایین سمت چپ قلب، خون غنی از اکسیژن را از طریق رگ بزرگی به نام آئورت پمپ میکند و به بقیه بدن منتقل میکند. خون از دریچه آئورت عبور میکند و با شل شدن بطن چپ، این دریچه بسته میشود.
مطلب مرتبط : آیا سوراخ بودن قلب نوزاد خطرناک است؟
گردش خون قلب جنین در رحم
از آنجا که جنین در رحم نفس نمیکشد، ریهها هنوز کار نمیکنند و نیازی به پمپاژ خون به ریهها وجود ندارد. در این دوران، خون به جای آن که به ریهها برود، از راه دیگری غنی میشود. این مسیر به گونهای طراحی شده است که اکسیژن خون از بدن مادر به بدن جنین منتقل شود.
بند ناف خون غنی از اکسیژن را به دهلیز راست کودک میرساند. بیشتر این خون از طریق سوراخ بیضی به دهلیز چپ منتقل میشود. سپس خون به بطن چپ میرود و از آنجا به سراسر بدن پمپ میشود. همچنین، بخشی از خون از دهلیز راست به بطن راست منتقل میشود و بطن راست نیز از طریق مسیر دیگری خون را به بدن پمپ میکند.
گردش خون قلب نوزاد تازه متولد شده
هنگامی که کودک شما متولد می شود یعنی دوران نوزادی ریه های او شروع به کار می کنند، تغیرات فشار داخل قلب وی معمولاً باعث بسته شدن سوراخ بیضی می شود. اغلب موارد این اتفاق طی چند روز تا چند هفته می افتد. همچنین گاهی ممکن است این اتفاق طی یک یا دو سال اتفاق نیفتد. در بعضی از افراد، ممکن است این بسته شدن هرگز اتفاق نیفتد و منجر به”پی اف او” (PFO) شود.
علائم و عوارض سوراخ “پی اف او” PFO در نوزادی و دیگر سنین چیست؟
“PFO” (پی اف او) قلب در اکثر موارد علائمی ایجاد نمیکند. در سایر سنین نیز بیشتر افرادی که دارای “پی اف او” هستند، از وجود این اختلال مطلع نمیشوند، زیرا معمولاً این اختلال پنهان است و علائم و نشانههایی ایجاد نمیکند.
علائم بیماری قلبی در کودکان را بشناسید
در موارد بسیار نادر، نوزادان با “پی اف او” (PFO) هنگام گریه یا دفع مدفوع ممکن است رنگ آبی روی پوست خود داشته باشند که به آن سیانوز میگویند. سیانوز تنها در صورتی رخ میدهد که کودک هم “پی اف او” (PFO) داشته باشد و هم بیماری قلبی دیگری وجود داشته باشد. با این حال، “پی اف او” میتواند عوارضی داشته باشد و ممکن است در سردردهای میگرنی نقش داشته باشد و خطر سکته، حمله ایسکمی گذرا و حمله قلبی را افزایش دهد. البته لازم به ذکر است که ارتباط این عوارض با “پی اف او” (PFO) هنوز به طور قطعی ثابت نشده است و احتمال بروز آنها در کودکی بسیار نادر است.
علت “پی اف او” PFO قلب چیست؟
“PFO” در قلب نوزاد علت مشخصی ندارد. مشخص نیست چه عواملی باعث میشود سوراخ بیضی در برخی افراد باز بماند، هرچند که ژنتیک ممکن است در این امر نقش داشته باشد.
گاهی اوقات “پی اف او” (PFO) همراه با مشکلات قلبی دیگر نیز مشاهده میشود. یکی از این مشکلات ناهنجاری ابشتین است. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که دریچه بین حفرههای بالایی و پایینی قلب در سمت راست به درستی شکل نمیگیرد.
چگونه “پی اف او” PFO تشخیص داده می شود؟
بیشتر اوقات، نیازی به پیگیری تشخیص “PFO” قلب نیست. با این حال، اگر پزشک تشخیص دهد که بررسیهای بیشتری لازم است، ممکن است اکوی قلب اطفال را توصیه کند. این روش با استفاده از امواج صوتی تصویری از قلب، تصاویری دقیق از وضعیت قلب به دست میآورد.
مطلب مرتبط سوراخ قلب نوزاد ASD چقدرخطر دارد؟
اگر پزشک شما نتواند سوراخ موجود در اکوی قلب استاندارد را ببیند، ممکن است تست حباب bubble test را در اکو انجام دهد. در این آزمایش آنها در طی اکوکاردیوگرام محلول آب نمک تزریق می کنند. سپس پزشک شما مشاهده می کند که آیا حباب هایی از بین دو دهلیز قلب فرزند شما عبور می کنند یا خیر.
درمان “پی اف او” PFO قلب چگونه است؟
در بیشتر موارد، درمان خاصی برای “PFO” قلب لازم نیست. با این حال، اگر نیاز به درمان باشد، میتوان “پی اف او” (PFO) را با آنژیوگرافی بست. در این روش، پزشک قلب از یک وسیله مخصوص به نام کاتتر استفاده میکند که معمولاً از کشاله ران بیمار وارد عروق بدن میشود. سپس، پس از طی مسیر عروقی، وارد
قلب شده و سوراخ را میبندد.
برای بستن “پی اف او” (PFO) با جراحی، میتوان با ایجاد یک برش کوچک سوراخ را بست و سپس آن را بخیه زد. در صورت انجام عمل قلب دیگر، گاهی اوقات پزشک میتواند “پی اف او” (PFO) را در طی جراحی ترمیم کند.
بزرگسالان مبتلا به “PFO” که دچار لخته یا سکته مغزی شدهاند، ممکن است برای بستن سوراخ نیاز به جراحی داشته باشند. همچنین، داروهای رقیقکننده خون و پیشگیری از تشکیل لخته ممکن است به جای جراحی تجویز شوند.
زندگی همراه با “پی اف او” PFO در قلب
پی اف او در قلب کودکان در چشمانداز طولانیمدت بسیار خوب است. اکثر افراد هرگز متوجه نخواهند شد که “پی اف او” دارند. اگرچه سکته مغزی و میگرن از عوارض احتمالی “پی اف او” هستند، اما این عوارض معمول نیستند. اگر فرزند شما برای درمان “پی اف او” قلب نیاز به جراحی داشته باشد، باید انتظار داشته باشید که به طور کامل بهبود یابد و زندگی سالم و عادی داشته باشد.
جهت مطالعه بیشتر می توانید از مقالات زیر استفاده نمایید.