بارداری مادران یکی از زیباترین و هیجان انگیز ترین زمان ها برای مادران می باشد. سوالی که بسیار مادران دارند این است که اکوی قلب جنین برای چه کسانی است؟ در این مقاله با زبانی ساده و کامل در ارتباط با این موضوع صحبت شده است.
اکوی قلب جنین چیست؟
چه چیز را تشخیص می دهیم؟
برای درک اکوکاردیوگرام جنین یا همان اکوی قلب جنین، مهم است که با آنچه که برای تشخیص استفاده می شود شروع کنید. در ایالات متحده، بیماری قلبی مادرزادی (CHD) شایع ترین نوع نقص مادرزادی است که هر سال تقریباً 1 درصد (یا حدود 40000) تولد را تحت تأثیر قرار می دهد.
شایع ترین نوع CHD، نقص دیواره بین بطنی (VSD) است. نزدیک به 25 درصد از نوزادان مبتلا به CHD یک نقص بحرانی دارند و این نوزادان معمولاً در سال اول زندگی خود به جراحی یا نوعی مداخله دیگر نیاز دارند.
اکوکاردیوگرام جنین یک آزمایش سونوگرافی است که در دوران بارداری برای ارزیابی قلب جنین انجام می شود. یک وسیله کوچک به نام پروب یا مبدل بر روی شکم مادر قرار می گیرد که امواج صوتی را با فرکانس بسیار بالایی که قابل شنیدن نیست منتشر می کند.
اکو چگونه کار می کند؟
امواج صوتی اولتراسونیک از طریق پوست مادر و نوزاد، به سایر بافتهای بدن و در نهایت به طرف قلب کودک حرکت میکند، سپس امواج صوتی که به ساختارهای قلب برخورد می کند به طرف قلب منعکس شده و به مبدل بازمیگردند.
مبدل امواج منعکس شده را تشخیص می دهد و آنها را برای تفسیر به دستگاه می فرستد و در نتیجه تصویری از قلب ایجاد می شود. این آزمایش دردناک نیست و به کودک آسیبی نمی رساند. به طور متوسط، بسته به پیچیدگی قلب جنین، حدود 20 تا 90 دقیقه طول می کشد.
مطلب مرتبط: اکوی قلب جنین چگونه انجام می شود؟
برخلاف سونوگرافی (اسکن آناتومی) که به طور معمول در مطب متخصص زنان و زایمان برای بررسی هر ساختار جنین انجام می شود، اکوکاردیوگرام جنین یک ارزیابی متمرکز از قلب جنین است. این به فوق تخصص قلب کودکان اجازه می دهد تا ساختار و عملکرد قلب را با جزئیات ارزیابی کند.
اکوی جنین توسط چه کسی انجام می شود؟
این آزمایش توسط یک فوق تخصص قلب کودکان انجام شده و تفسیر می شود. اکوکاردیوگرافی جنین میتواند ناهنجاریهای قلب را قبل از تولد تشخیص دهد و امکان برنامهریزی مناسب قبل از زایمان و مدیریت پزشکی را پس از تولد نوزاد فراهم میکند.
این امر برای نوزادانی که دچار نقص قلبی شدید هستند، مهم است تا از برنامه ریزی هماهنگ شده زایمان برای مادر و نوزاد اطمینان حاصل شود. برخی از نوزادان با نقایص شدید قلبی بلافاصله پس از تولد به داروها، جراحی ها یا اقدامات خاصی نیاز دارند.
برای اطلاعات بیشتر می توانید مقالات زیر را مطالعه فرمایید.
مطلب مرتبط: اکوی قلب جنین
مطلب مرتبط: فوق تخصص قلب اطفال
چه کسانی باید اکوی قلب جنین را انجام دهند ؟
اکوکاردیوگرام جنین برای هر زن باردار ضروری نیست. بررسی های سونوگرافی قبل از تولد که به طور معمول توسط متخصص زنان و زایمان انجام می شود، می تواند اطلاعات کافی در مورد اینکه آیا قلب جنین به درستی شکل گرفته است یا نه را فراهم کند. اکثر جنین ها نیازی به اکوی قلب جنین ندارند.
موارد زیر رایج ترین مواردی است که در آن اکوکاردیوگرام جنین لازم است. این موارد عبارتند از:
- در یک سونوگرافی معمول قبل از تولد یک نقص ساختمانی احتمالی قلب کشف شد
- یک سونوگرافی معمول قبل از تولد یک آریتمی (ضربان غیر طبیعی) احتمالی را در نوزاد کشف کرده است
- سابقه خانوادگی یک خواهر یا برادر یا والدینی که با بیماری قلبی مادرزادی متولد شده اند
- یک ناهنجاری کروموزومی یا ژنتیکی در نوزاد کشف شده است
- مایع اضافی موجود در اطراف اندام های جنین (قلب، پوست، کبد و ریه ها)
- اگر ناهنجاری های چند اندام مانند کلیه، استخوان یا مغز تشخیص داده شود
- انواع خاصی از بارداری دوقلو
- ناهنجاری های ریوی، مانند فتق دیافراگم مادرزادی، ناهنجاری ریه یا تومور ریه
- اگر مادر از داروهای خاصی استفاده کرده باشد که ممکن است باعث بیماری قلبی مادرزادی شود، مانند برخی داروهای ضد تشنج، ضد افسردگی، آنتی بیوتیک، ضد التهاب (مانند ایبوپروفن، ایندومتاسین) یا داروهای تجویزی آکنه
- اگر مادر در دوران بارداری از الکل یا مواد مخدر استفاده کرده باشد
- اگر مادر مبتلا به دیابت، لوپوس، سندرم شوگرن، فنیل کتونوری یا بیماری بافت همبند است
- اگر مادر در دوران بارداری سرخجه داشته است
اکوکاردیوگرام جنین چه زمانی انجام می شود؟
اکوکاردیوگرام جنین معمولاً در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود که معمولاً بین هفته های 18 تا 22 بارداری انجام می شود. در شرایط نادر، متخصصان قلب کودکان می توانند تصاویری از قلب جنین در اوایل هفته 11-13 بارداری دریافت کنند. با این حال، اگر این اسکن زودتر از موعد انجام شود، احتمالاً از مادر خواسته میشود تا برای تصاویر قطعیتر در اواخر بارداری مراجعه کند تا یافتههای قبلی را تأیید کند.
اگر یک متخصص زنان و زایمان یک ناهنجاری ساختاری قلب را تشخیص دهد، مادر برای تشخیص دقیق و مشاوره به فوق تخصص قلب کودکان ارجاع داده می شود. پس از انجام اکوی قلب جنین، متخصص قلب اطفال یافته ها را با خانواده به طور مفصل بررسی می کند و تعیین می کند که آیا پیگیری بیشتر در دوران بارداری یا پس از زایمان ضروری است یا خیر.
بسته به شدت نقص قلبی، مادر ممکن است یک بار یا حتی چندین بار در طول بارداری خود به فوق تخصص قلب جنین مراجعه کند. اگر اکوکاردیوگرام جنین طبیعی باشد، مادر معمولاً نوزاد پس از تولد تحت اکوی قلب اطفال قرار می گیرد.
هنگامی که یک نقص قلبی تشخیص داده شد، فوق تخصص قلب کودکان به محض اتمام اکو، تشخیص و پیامدهای آن را با جزئیات توضیح می دهد. در بسیاری از موارد، متخصص قلب ممکن است پس از اتمام بررسی اولیه، تصاویر اضافی نیز بگیرد. فوق تخصص قلب اطفال اغلب برای توضیح اهمیت نقص قلبی، از جمله اینکه آیا این نقص روی جنین قبل از تولد تأثیر می گذارد یا نه، نیاز به انتقال فوری پس از تولد به بخش مراقبت های ویژه نوزادان یا قلب دارد یا خیر، برنامه درمانی می دهد.
جراحی بعد از تولد ویزیت های بعدی ممکن است شامل ملاقات با متخصصان دیگری مانند هماهنگ کننده مراقبت از جنین، مشاور ژنتیک، جراح قلب یا متخصص قلب مداخله ای باشد تا اطمینان حاصل شود که مادر در مرکز صحیح زایمان می کند و اطلاعات بیشتری در مورد جراحی قلب یا سایر روش هایی که ممکن است پس از تولد لازم باشد به والدین مشاوره داده می شود.
دقت این کار چقدر است؟
توجه به این نکته مهم است که حتی در مورد اکوی طبیعی قلب جنین، این آزمایش دارای محدودیتهای ذاتی است، زیرا گردش خون در جنین با پس از تولد متفاوت است. برخی از محدودیتها عبارتند از: ناتوانی در رد سوراخهای کوچک (مانند نقایص سپتوم دهلیزی یا بطنی)، ناهنجاری وریدی ریوی (همچنین به عنوان بازگشت غیرعادی وریدی ریوی جزئی شناخته میشود)، ناهنجاریهای جزئی دریچه (از جمله دریچه آئورت دو لختی)، و کوآرکتاسیون آئورت.
با وجود این محدودیت ها، مادر بارداری که جنینش مبتلا به یک بیماری پیچیده قلبی باشد، زایمان در یک بیمارستان بزرگ با دسترسی به متخصصان برای حمایت از نوزاد پس از زایمان، مانند بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) و بخش مراقبت های ویژه قلبی عروقی (CVICU) توصیه می شود.
منبع:
https://women.texaschildrens.org
کلینیک و مرکز اکوی قلب جنین و اطفال دکتر سعید بیطرفان