تپش قلب ناگهانی کودک موردی است که بسیاری از والدین به خصوص مادران را نگران می کند؛ اما این وضعیت لزوما به دلیل وجود بیماری قلبی نیست. این مقاله به علت ضربان قلب بالا در کودکان پرداخته است.در پایان، میتوانید سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوقتخصص قلب کودکان، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
تپش قلب چیست؟
احساس ناخوشایند از ضربان قلب سریع یا قوی در قفسه سینه را تپش قلب می نامند. من این تعریف را در بیان بالینی خودم ساده تر می کنم: تپش قلب، ضربان قلب یا ریتمی است که برای بیمار نگران کننده است.
در بزرگسالان، تپش قلب، به مانند درد درقفسه سینه است و گاهی هم ممکن است نشانه اولیه بیماری قلبی باشد. اکثر ما از بستگان مسن یا همسایه ای شنیده ایم که قبل یا بعد از “حمله قلبی” دچار تپش قلب ناگهانی و غیر طبیعی شده است.
خوشبختانه تپش قلب ناگهانی در کودکان اغلب به فرآیندهای غیر قلبی مانند تب، مصرف کافئین، ورزش، اضطراب، سطح قند خون پایین یا کم خونی مرتبط است. با این وجود، ممکن است آریتمی (ضربان قلب غیر طبیعی) در کودکانی که سالم بوده و سابقه بیماری مادرزادی قلبی هم نداشته اند بوجود آید. گاهی اوقات این مورد با تند زدن قلب توسط کودک و مادران بیان می شود.
مطلب مرتیط سندروم کیو تی طولانی (LQT) در کودکان
اما تپش قلب ناگهانی در کودکان چه نشانه هایی دارد؟
درست همانطور که اغلب اتفاق می افتد . کودکان روش های منحصر به فرد خود را برای توصیف علائم تپش قلب دارند که ما بزرگسالان، معمولاً به عنوان تپش قلب بیان می کنیم.
كودكان خردسال كه دچار تپش قلب می شوند. به والدینشان می گویند كه قلب آنها تکان می خورد یا تند میزند یا حرف هایی در این رابطه می زند. کودکان بزرگتر معمولاً قادرند احساس و علائم بیماری قلبی خود را به طور مؤثر تری توصیف کنند.
یک کودک هفت ساله ممکن است از “لرزیدن” در سینه یا “ضربان تند قلب” شکایت کند. در حالی که یک نوجوان ممکن است بگوید “قلبم سریع می زند “. یک کودک نوپا یا شیرخوار احتمالاً چیزی نخواهد گفت و اغلب به سینه خود چنگ می زند و شیر نمی خورد. که این حالات سبب می شود والدین متعجب و نگران شوند.
والدین در زمان تپش قلب ناگهانی چه اقداماتی باید انجام دهند؟
مهمترین نکته این است که وحشت نکنید. اولین و مهمترین عمل قبل از هر اقدامی این است که کودک شما چگونه این تپش قلب را تجربه می کند؟
اگر فرزند شما بد حال است و یا تپش قلب قطع نمی شود، که بسیار نادر اتفاق می افتد. سریعاً به دنبال مراقبت پزشکی باشید (به عنوان مثال با پزشک متخصص کودک خود تماس بگیرید و فوراً با اورژانس تماس بگیرید و کمک های اولیه جهت احیاء بچه را شروع کنید.)
در غیر این صورت، موارد زیر را بررسی کنید. این موارد عبارتند از:
- حملات تپش قلب های مکرر چه تعداد در مدت زمانی خاص و هر بار چه مدت طول می کشد؟
- چگونه یک حمله تپش قلب آغاز و پایان می یابد (یعنی شروع و ختم ناگهانی در مقابل شروع و ختم تدریجی)؟
- چه فعالیتی (به عنوان مثال، ورزش، اضطراب) قبل تپش قلب ناگهانی کودک انجام شده است؟
- چه وعده غذایی (مثلاً میان وعده قندی یا نوشیدنی حاوی کافئین) ممکن است قبل از تپش قلب مصرف شده؟
- بررسی کنید چه چیزی می تواند باعث توقف حمله تپش قلب شود (مثلاً سرفه ، استفاده از حمام یا استراحت طولانی مدت)؟
- چه علائم دیگری همراه تپش قلب ناگهانی کودک است (مثلاً سرگیجه ، تنگی نفس ، سردردهای)؟
پاسخ های نگران کننده افراد به سؤالات فوق که این بیماری ( تپش قلب ناگهانی در کودکان ) باید زودتر توسط پزشک متخصص قلب اطفال بررسی شود شامل موارد زیر است:
- حملات تپش قلب مکرر (بیش از یک بار در هفته) یا مدت طولانی (بیش از یک دقیقه)
- شروع و یا ختم ناگهانی یک حمله تپش قلب
- شروع و استمرار هنگام استراحت یا بعد از اتمام ورزش یا بعد از قطع تب
- ختم حمله تپش قلب با حرکات خاص مانند نگهداشتن تنفس یا سرفه
- ارتباط داشتن با سایر علائم نگران کننده مانند غش، سرگیجه، استفراغ یا سردرد
تپش قلب ناگهانی بالا در کودک چند است؟
ضربان قلب غیر طبیعی در کودکان تقریباً شایع است. تقریباً اکثر موارد تهدید کننده زندگی نیست. در صورت امکان انگشت خود را روی نبض آنها در آرنج یا مچ بگذارید. سعی کنید تعداد نبض را بشمارید یا دست خود را روی سینه آنها بگذارید و سعی کنید قلب آنها را حس کنید.
اگر ضربان قلب، به طور غیرطبیعی خیلی سریع باشد. یعنی بیش از 180 ضربان در دقیقه( که این تعداد خیلی سریع است)؛ فرزندتان را به نزدیکترین اورژانس بیمارستانی ببرید.
مطلب مرتبط تعداد ضربان قلب کودکان
جدول ضربان قلب نرمال در کودکان
روش های تشخیص مشکل قلبی
اگر ضربان قلب خیلی سریع نباشد و یا ضربان قلب سریع ولی کوتاه مدت اتفاق بیفتد. حتما به پزشک متخصص اطفال یا پزشک خانواده خود مراجعه کنید. در این حالت ها از کودک ECG / EKG یا ضبط امواج الکتریکی قلب را انجام می دهد. اگر این آزمایش ها طبیعی باشد. پزشک شما ممکن است مانیتور قلب را توصیه کند.
بعضی از افراد این آزمایش ها را به اسم اکوکاردیوگرافی قلب کودک می شناسند.
در این صورت معمولاً هولتر 24 ساعته قلب را توصیه کند. که در آن با دستگاهی که برای 24 ساعت به کودک وصل است . ضربان قلب وی را ضبط می کنند و یا در بعضی مدل های این دستگاه از کودک می خواهند که هر وقت احساس تپش قلب را داشت با فشار دکمه ای ضربانات آن زمان را ضبط کند.
هنگامی که ضربان قلب سریع توسط ECG ثبت شد. یک متخصص قلب اطفال می تواند تشخیص دهد که آیا این یک ریتم غیر طبیعی قلب است یا خیر. تپش قلب ناگهانی در اطفال تقریباً همیشه به دلیل آریتمی قلب یا اضطراب یا حمله پنیک ایجاد می شود.
ضبط کننده رویدادهای قلبی می تواند به تشخیص ضربان غیر طبیعی قلبی کمک کند. مشکلات غدد مانند مشکلات تیروئید می تواند مواردی را تشکیل دهد. با یک آزمایش خون ساده می توان آنها را از بین برد.
آیا ترس باعث تپش قلب ناگهانی در اطفال می شود؟
در این روزها مخصوصا در خانواده های شلوغ و پرجمعیت، بچه هایی که بیش از حد درگیر کار های مدرسه و خانه هستند. حملات اضطرابی ناشی از استرس در آن ها شایع است.
اگر هولتر ثبت کننده ضربان قلب نشان دهد که تپش قلب به دلیل ریتم های غیر نرمال قلبی نبوده است. به احتمال زیاد این تپش قلب ناگهانی در اطفال به دلیل استرس است.
پزشک شما روش هایی را برای رفع این استرس ها پیشنهاد می کند. ممکن است پیشنهاد برای مراجعه به روانشناس یا مشاور برای رسیدن به علت استرس باشد.
این مهم است که درک کنیم بعضی حملات اضطرابی توسط کودک تحمل نمی شود. اتفاقات ناخودآگاهی اتفاق می افتند که برای کودک ناتوان کننده و ترسناک هستند. مهم این است که دلسوز باشید و خودمان به کودکمان کمک کنیم.
بعضی اوقات خانواده ها تشخیص اضطراب یا حملات پنیک را به عنوان یک ننگ می دانند و اصرار بر آزمایش های بیشتر قلب کودک دارند. زیرا به نظر آنها، هیچ چیزی برای استرس فرزندشان وجود ندارد.
مطلب مرتبط عوامل تاثیر گذار بر ضربان قلب کودکان
متأسفانه انجام تست های بیشتر معمولاً غیر ضروری و گران است. مهمتر از همه، باعث می شود. کودک احساس کند واقعا مشکلی جدی وجود دارد؛ که خود این موضوع فقط بر استرس وی می افزاید.
از طرف دیگر اکثر ضربانهای غیرطبیعی قلب با مصرف روزانه داروهای ضد آریتمی یا یک روش درمانی معروف به الکتروفیزیولوژی قلب، که در آن عملکرد الکتریکی قلب را بررسی کرده و با سوزاندن راههای غیر طبیعی الکتریکی قلب، باعث کنترل و طبیعی شدن ضربان قلب کودک می شوند.
مطلب مرتبط تپش قلب در کودکان چطور درمان می شود؟
در صورتی که کودک شما آریتمی داشته باشد یا احساس تپش قلب داشته باشد. باید فوراً با پزشک معالج خود مشورت کنید.
گاهی با یک معاینه اولیه همه چیز بررسی و عدم مشکل جدی مشخص می شود . بندرت مواری هم پیش می آید که با بررسی های بیشتر موارد خاصی مشخص می شوند که نیاز به درمان دارند.
جهت مطالعه بیشتر از مقالات زیر استفاده نمایید.
دکتر سعید بیطرفان متخصص قلب اطفال و جنین