برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
نوار قلب جنین

خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

بالا بودن  ضربان قلب جنین یا همان تاکی کاردی یکی از بیماری هایی است که ممکن است در دوران بارداری مادر، در جنین پدیدار شود. در این مقاله به خطرات بالا بودن ضرباشن قلب جنین می پردازیم.

بالا بودن ضربان قلب جنین (تاکی کاردی) چیست؟

بالا بودن ضربان قلب در جنین، افزایش ضربان قلب پایه جنین (FHR) بالاتر از 160 ضربان در دقیقه تعریف می شود. این سرعت سریع ممکن است . دارای یک ریتم منظم یا نامنظم باشد که ممکن است.  متناوب یا پایدار باشد. 

ضربان قلب بالا در جنین در نوع خفیف به عنوان 161-180 ضربان در دقیقه توصیف می شود و این ضربان در جنین در نوع  شدید، بیش از 180 ضربان در دقیقه حداقل به مدت سه دقیقه تعریف می شود. ضربان قلب بالا در جنین بصورت پایدار نادر است و کمتر از 1٪ از کل حاملگی ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

علت ضربان قلب بالا خفیف در جنین (FHR 160-180 bpm)

این دلایل به دو بخش تقسیم می شود. گروه اول از دلایل به مسائل مربوط به مادر اطلاق می شود و مورد دوم به بیماری های جنین برمیگردد. در ادامه دلایل هر کدام از این گروه ها آورده شده است.

عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

1- علت های مربوط به مادر

  • تب مادری یا عفونت
  • کم آبی مادر
  • اضطراب مادر
  • پرکاری تیرویید مادر
  • کم خونی مادر
  • داروهای آنتی کولینرژیک به عنوان مثال بنادریل
  • داروهای سمپاتومیمیک به عنوان مثال تربوتالین
ضربان قلب جنین

2- علت های مربوط به جنین

  • کم خونی جنین
  • حرکت طولانی مدت جنین
  • جنین خیلی نارس
  • ناهنجاری های قلبی
  • کم اکسیژن رسیدن مزمن به جنین

علل ضربان قلب بالای شدید در جنین (FHR> 180 bpm)

یکی از دلایلی که می تواند این مورد را بوجود آورد. عفونت مایع دور جنین است، به ویژه اگر تب مادر بالا باشد. همچنین ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی (FHR> 200 ضربان در دقیقه) نیز می تواند. روی این موضوع تاثیر گذار باشد.

بالا بودن ضربان قلب در جنین در صورت وجود تب در مادر با شک به عفونت مایع دور جنین باید بررسی شود (در هر محدوده از ضربان ). معمولا ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی قلبی در جنین در ضربانهای بیش از 200 بار در دقیقه مشاهده می شوند.

عوارض ناشی از ضربان قلب بالا در جنین

خطرات و عوارض عمده بالا بودن ضربان در جنین، اختلال گردش خون، ایجاد هیدروپس و مرگ داخل رحمی جنین است. در ادامه به هر کدام از این موارد پرداخته شده است.

اختلال گردش خون

وظیفه اصلی قلب در بدن پمپاژ خون و ایجاد گردش خون است و این وظیفه از قبل از تولد شروع می شود. لازمه عملکرد درست قلب وجود ساختمان سالم قلب و همچنین نظم در ضربان قلب است تا با هماهنگی بین حفرات قلب و عروق متصل به آن بتواند خون وارد شده به قلب را بطور طبیعی و با فشاری مناسب به طرف کل بدن بفرستد. 

هرگونه اختلال در ساختمان و نظم در ضربان قلب، این وظایف را دچار اختلال می کند. ضربان قلب بالا در جنین سبب نارسایی در پمپاژ قلب شده که خود سبب کاهش خروجی خون از قلب می شود که آن باعث اختلال رشد داخل رحمی در جنین می شود و همچنین بالا بودن ضربان قلب جنین در دراز مدت باعث بزرگ شدن غیر طبیعی عضله قلب می شود که خود این مشکل باعث اختلال در عملکرد عضله قلب و کاهش خروج خون از قلب می شود.

تاکی کاردی جنین

هیدروپس

هیدروپس یکی دیگر از عوارض ضربان قلب بالا در جنین است که بخاطر اشکال در پمپاژ خون توسط قلب ایجاد می شود. تجمع مایع در نقاط مختلف بدن مثل داخل شکم، دور قلب، دور ریه و سایر نقاط بدن را هیدروپس می گویند. 

تجمع مایع در هریک از این نقاط سبب اثر فشاری به اعضاء مجاور و اختلال عمل در آن می شود. همچنین حجم های داخل و خارج عروقی بدن جنین دچار اختلال می شود.

مرگ داخل رحمی جنین

در اشکال شدید و طول کشیده ضربان قلب بالا در جنین بخاطر عوارض ناشی از پمپاژ قلب، اختلالات ناشی از نارسایی خونرسانی به نقاط مختلف بدن،  تجمع مایع در نقاط مختلف بدن و نارسا شدن عضله قلب در نهایت مرگ داخل رحمی جنین اتفاق می افتد.

بهترین راهکار برای جلوگیری از این عوارض، شناسایی و درمان شرایط مادر و جنین است که باعث ضربان قلب بالا در جنین شده و اداره حاملگی برای طولانی مدت تا پایان بارداریست. این عارضه(ضربان بالا) در جنین به دلیل عفونت داخل رحمی یا اسیدمی جنین ممکن است با عوارض جانبی بعد تولد مانند مشکل اکسیژن رسانی به بدن نوزاد، مشکلات جسمی  و فلج مغزی بعد از تولد همراه باشد.

درمان و عوارض ناشی از درمان

در موارد طول کشیده ضربانهای بالای قلبی پایدار جنینی، جهت جلوگیری از عوارض ناشی از این مشکل، نیاز به درمان دارویی است. جهت برنامه ریزی و اجراء برنامه درمانی نیاز به همکاری یک متخصص قلب بزرگسال و یک فوق تخصص قلب اطفال است.

هر دو اثرات سوء دارو در مادر و جنین ثانویه از مصرف داروهای کنترل کننده ضربان قلب در جنین در زمان بارداری گزارش شده است. در حالی که اثرات درمانی داروی کنترل کننده در جنین، سبب درمان ضربان قلب بالا می شود. ولی همین دارو ممکن است. سبب عوارض قلبی روی قلب مادر سالم داشته باشد. 

بعضی داروهای کنترل کننده ضربان قلب بالا در جنین می توانند. منجر به ریتم های غیر طبیعی تهدید کننده حیات در مادر و در موارد هم باعث مرگ ناگهانی در جنین شوند. انتخاب دقیق داروها با مشورت با متخصص قلب و عروق کودکان و بزرگسالان و پیگیری دقیق هر دو برای مدیریت بهینه کنترل کننده بالا بودن ضربان قلب جنین نیاز است.

بعد از تولد نوزاد چه اتفاقی می افتد؟

بعد از تولد، نوزادان اکثرا خوب می شوند . حتی اگر در دوران بارداری دارو مصرف شده باشد. پس از به دنیا آمدن کودک، توصیه می شود. برای بررسی ریتم قلبی آنها، یک نوار قلب (ECG) گرفته شود. 

پزشک معالج که کودک شما را تحت مراقبت قرار می دهد. در مورد نیاز به هرگونه درمان یا نظارت بیشتر، با شما صحبت خواهند کرد. ضربان قلب سریع کودک احتمال دارد. بعد از تولد ادامه یابد؛ اما در بعضی موارد ضربان قلب بالا می تواند. به خودی خود به یک میزان طبیعی کند شود. 

در هر شرایطی ، یک دوره نظارت لازم خواهد بود . در بیشتر موارد از داروها هنوز برای کنترل ضربان سریع قلب استفاده می شود.

کودک شما به یک متخصص قلب و عروق اطفال ارجاع داده خواهد شد. که نتایج ECG و اکوی قلب کودک شما را بررسی کرده و به شما در مدیریت داروهای مورد نیاز کودک کمک خواهد کرد. گاهی اوقات بیش از یک دارو مورد نیاز است.

متخصص اکوی قلب جنین و پاسخ به سوالات

دکتر سعید بیطرفان متخصص قلب اطفال و جنین

جهت مطالعه بیشتر می توانید از مقالات زیر استفاده نمایید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نازی شنبه ۲۰ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 107 مشاهده پرسش
    سلام
    من ۳۷ ساله هستم
    و الان بارداری سومم است
    هفته ۱۳ هستم ودر سونو غربالگری مشاهده شده که قلب جنین ۱۸۶ است می خواستم از شما کمک بگیرم آیا مشکلی دارد؟
    لطفا راهنمایی ام کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۲۰ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۷ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 101 مشاهده پرسش
    وقت بخیر. اقای دکتر در هفته ۲۲و ۲۶ اکو قلب جنین انجام دادم که دیواره قلب ضخیم بود‌ و مجددا در سونو هفته ۳۲ رفع نشده. و دیابت بارداری ندارم. ایا بعد از تولد نوزاد مشکل حاد پیش میاد ؟ یا ممکنه به مرور رفع بشه‌ دکتر قلبی که رفتم جواب واضح بمن نداد و گفت تا تولد نوزاد هیچی مشخص نیست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۱۷ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      با توجه به گزارش اکو فرزندتان یک سوراخ کوچک در قلب وجود دارد که با توجه به محل و سایز سوراخ احتمال خود به خود بسته شدن آن زیاد است سایر تغییرات اغلب تا پایان بارداری خودبخود برطرف می شود ولی حتماً بعد از تولد هم نیاز به اکوی فرزندتان وجود دارد. 

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

      انواع بیماری قلبی مادرزادی در نوزادان

  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۱۵ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 125 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    در ۹ هفته ی بارداری سونوگرافی انجام شد و ضربان قلب جنین 189 بود که مرا بسیار نگران کرد، آیا این ضربان نرمال است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۱۵ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۱۳ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 161 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی اقا دکتر .ببخشید مزاحم شدم.بنده الان اخرای ۵ماهگی هستم.رفتم اکو گفت.ضربان قلب جنین ک دختر هست۱۶۳بود.گفتم ببینم مشکلی داره این یا ن؟ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۱۳ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً گزارش اکوی فرزندتان را ارسال بفرمایید تا نظرم را عرض کنم 

  • تصویر کاربر دلناز سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 148 مشاهده پرسش
    سلام اقایه دکتر ببخشید من ۱۱هفته سونو ان تی دادم بچم قلبش تند تند میزد یعنی۱۸۴ دلیلش چیه؟
    1. تصویر کاربر دلناز سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش)
      دکتر خودم گف ک مگه استرس بهت وارد شده ...چون قبلش ناراحت شده بودم استرس گرفتم بخاطر موضوعی
    2. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر یاس پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    سلام من هفته ۳۶ بارداری کیسه آبم سوراخ شد و بعد از مراجعه به بیمارستان و معاینه گفتن بستری شوم برای زایمان در حین بستری قبل از زایمان ضربان قلب نوزاد بالا رفت و سریع سزارین شدم و بعد گفتن به علت مشکل تنفسی باید در ان آی سیو باشد الان پسرم کمی تاخیر در گفتار و کارهاش داره .به خاطر چیه و این تاخیر کی برطرف میشه الان ۶ سالشه
    در بارداری هم دیابت داشتم و آمپول آنوکسا پارین و هپارین و انسولین میزدم و قبل از این بارداری یک مرده زایی ۳۴ هفته ی بی دلیل هم داشتم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً سوال خود را از یک متخصص اطفال بپرسید 

  • تصویر کاربر یاس پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 94 مشاهده پرسش
    سلام من هفته ۳۶ بارداری کیسه آبم سوراخ شد و بعد از مراجعه به بیمارستان و معاینه گفتن بستری شوم برای زایمان در حین بستری قبل از زایمان ضربان قلب نوزاد بالا رفت و سریع سزارین شدم و بعد گفتن به علت مشکل تنفسی باید در ان آی سیو باشد الان پسرم کمی تاخیر در گفتار و کارهاش داره .به خاطر چیه و این تاخیر کی برطرف میشه الان ۶ سالشه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۲( 11 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً سوال خود را از یک متخصص اطفال بپرسید 

  • تصویر کاربر پریسا سه شنبه ۲۲ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 149 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید ۲۶هفتهو پنج روز باردار بودم جنین هیچ تکونی تمیخورد رفتم دکتر با کرفتن سه بار نوار قلب جنین وسونو گفتن قلب جنین آریتمی داره وهی بالا وپاین میزنه یعنی تو یه دقیقه ۱۵۴ تا ۱۸۱ میزد فردا وپس فردا بچه قلب داشت قلب جنیت رو رفتم چک کردم ولی فردای اون روز که رفتم دیگه قلب بچه رو نتونستن بشنون بعد از سونو گفتن جنین مرده میخواستم بدونم علت مرگ چی میتونه باشه وبه این سرعت داخل شکم جنین مرده عکس سونو ونوار قلب هم گذاشتم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲۲ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      اغلب علت خاصی پیدا نمی شود

  • تصویر کاربر ماهان جمعه ۱۸ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 89 مشاهده پرسش
    سلام دکتر مامانم ای وی اف شده دوقلو بارداره رفته ان تی ضربان قلب جنین ها رو زده ۱۸۵و ۱۶۷ واونی که ۱۸۵زد جلوش نوشته mildtachicardi
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۱۸ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم کمتر از ۱۱۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر الناز سه شنبه ۱۵ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 121 مشاهده پرسش
    با سلام .من الناز ۳۹ساله با تخمک اهدایی و ivfباردار شدم و هفته ۱۲ که رفتم برای سونو دکتر برام آزمایشی نوشته که در شیراز هم انجام نمیشه و تهران باید انجام بشه دکتر میگه جنین سالمه ولی باید این آزمایش رو بدین .میگه ضربان بالاست .خواستم بدونم نظر شما چیه سونو و آزمایش را براتون بارگذاری میکنم .ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۱۵ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      با یک متخصص زنان مشورت بفرمایید این آزمایش یک آزمایش غربالگری ست

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر