برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
نوار قلب جنین

خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

بالا بودن  ضربان قلب جنین یا همان تاکی کاردی یکی از بیماری هایی است که ممکن است در دوران بارداری مادر، در جنین پدیدار شود. در این مقاله به خطرات بالا بودن ضرباشن قلب جنین می پردازیم.

بالا بودن ضربان قلب جنین (تاکی کاردی) چیست؟

بالا بودن ضربان قلب در جنین، افزایش ضربان قلب پایه جنین (FHR) بالاتر از 160 ضربان در دقیقه تعریف می شود. این سرعت سریع ممکن است . دارای یک ریتم منظم یا نامنظم باشد که ممکن است.  متناوب یا پایدار باشد. 

ضربان قلب بالا در جنین در نوع خفیف به عنوان 161-180 ضربان در دقیقه توصیف می شود و این ضربان در جنین در نوع  شدید، بیش از 180 ضربان در دقیقه حداقل به مدت سه دقیقه تعریف می شود. ضربان قلب بالا در جنین بصورت پایدار نادر است و کمتر از 1٪ از کل حاملگی ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

علت ضربان قلب بالا خفیف در جنین (FHR 160-180 bpm)

این دلایل به دو بخش تقسیم می شود. گروه اول از دلایل به مسائل مربوط به مادر اطلاق می شود و مورد دوم به بیماری های جنین برمیگردد. در ادامه دلایل هر کدام از این گروه ها آورده شده است.

عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

1- علت های مربوط به مادر

  • تب مادری یا عفونت
  • کم آبی مادر
  • اضطراب مادر
  • پرکاری تیرویید مادر
  • کم خونی مادر
  • داروهای آنتی کولینرژیک به عنوان مثال بنادریل
  • داروهای سمپاتومیمیک به عنوان مثال تربوتالین
ضربان قلب جنین

2- علت های مربوط به جنین

  • کم خونی جنین
  • حرکت طولانی مدت جنین
  • جنین خیلی نارس
  • ناهنجاری های قلبی
  • کم اکسیژن رسیدن مزمن به جنین

علل ضربان قلب بالای شدید در جنین (FHR> 180 bpm)

یکی از دلایلی که می تواند این مورد را بوجود آورد. عفونت مایع دور جنین است، به ویژه اگر تب مادر بالا باشد. همچنین ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی (FHR> 200 ضربان در دقیقه) نیز می تواند. روی این موضوع تاثیر گذار باشد.

بالا بودن ضربان قلب در جنین در صورت وجود تب در مادر با شک به عفونت مایع دور جنین باید بررسی شود (در هر محدوده از ضربان ). معمولا ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی قلبی در جنین در ضربانهای بیش از 200 بار در دقیقه مشاهده می شوند.

عوارض ناشی از ضربان قلب بالا در جنین

خطرات و عوارض عمده بالا بودن ضربان در جنین، اختلال گردش خون، ایجاد هیدروپس و مرگ داخل رحمی جنین است. در ادامه به هر کدام از این موارد پرداخته شده است.

اختلال گردش خون

وظیفه اصلی قلب در بدن پمپاژ خون و ایجاد گردش خون است و این وظیفه از قبل از تولد شروع می شود. لازمه عملکرد درست قلب وجود ساختمان سالم قلب و همچنین نظم در ضربان قلب است تا با هماهنگی بین حفرات قلب و عروق متصل به آن بتواند خون وارد شده به قلب را بطور طبیعی و با فشاری مناسب به طرف کل بدن بفرستد. 

هرگونه اختلال در ساختمان و نظم در ضربان قلب، این وظایف را دچار اختلال می کند. ضربان قلب بالا در جنین سبب نارسایی در پمپاژ قلب شده که خود سبب کاهش خروجی خون از قلب می شود که آن باعث اختلال رشد داخل رحمی در جنین می شود و همچنین بالا بودن ضربان قلب جنین در دراز مدت باعث بزرگ شدن غیر طبیعی عضله قلب می شود که خود این مشکل باعث اختلال در عملکرد عضله قلب و کاهش خروج خون از قلب می شود.

تاکی کاردی جنین

هیدروپس

هیدروپس یکی دیگر از عوارض ضربان قلب بالا در جنین است که بخاطر اشکال در پمپاژ خون توسط قلب ایجاد می شود. تجمع مایع در نقاط مختلف بدن مثل داخل شکم، دور قلب، دور ریه و سایر نقاط بدن را هیدروپس می گویند. 

تجمع مایع در هریک از این نقاط سبب اثر فشاری به اعضاء مجاور و اختلال عمل در آن می شود. همچنین حجم های داخل و خارج عروقی بدن جنین دچار اختلال می شود.

مرگ داخل رحمی جنین

در اشکال شدید و طول کشیده ضربان قلب بالا در جنین بخاطر عوارض ناشی از پمپاژ قلب، اختلالات ناشی از نارسایی خونرسانی به نقاط مختلف بدن،  تجمع مایع در نقاط مختلف بدن و نارسا شدن عضله قلب در نهایت مرگ داخل رحمی جنین اتفاق می افتد.

بهترین راهکار برای جلوگیری از این عوارض، شناسایی و درمان شرایط مادر و جنین است که باعث ضربان قلب بالا در جنین شده و اداره حاملگی برای طولانی مدت تا پایان بارداریست. این عارضه(ضربان بالا) در جنین به دلیل عفونت داخل رحمی یا اسیدمی جنین ممکن است با عوارض جانبی بعد تولد مانند مشکل اکسیژن رسانی به بدن نوزاد، مشکلات جسمی  و فلج مغزی بعد از تولد همراه باشد.

درمان و عوارض ناشی از درمان

در موارد طول کشیده ضربانهای بالای قلبی پایدار جنینی، جهت جلوگیری از عوارض ناشی از این مشکل، نیاز به درمان دارویی است. جهت برنامه ریزی و اجراء برنامه درمانی نیاز به همکاری یک متخصص قلب بزرگسال و یک فوق تخصص قلب اطفال است.

هر دو اثرات سوء دارو در مادر و جنین ثانویه از مصرف داروهای کنترل کننده ضربان قلب در جنین در زمان بارداری گزارش شده است. در حالی که اثرات درمانی داروی کنترل کننده در جنین، سبب درمان ضربان قلب بالا می شود. ولی همین دارو ممکن است. سبب عوارض قلبی روی قلب مادر سالم داشته باشد. 

بعضی داروهای کنترل کننده ضربان قلب بالا در جنین می توانند. منجر به ریتم های غیر طبیعی تهدید کننده حیات در مادر و در موارد هم باعث مرگ ناگهانی در جنین شوند. انتخاب دقیق داروها با مشورت با متخصص قلب و عروق کودکان و بزرگسالان و پیگیری دقیق هر دو برای مدیریت بهینه کنترل کننده بالا بودن ضربان قلب جنین نیاز است.

بعد از تولد نوزاد چه اتفاقی می افتد؟

بعد از تولد، نوزادان اکثرا خوب می شوند . حتی اگر در دوران بارداری دارو مصرف شده باشد. پس از به دنیا آمدن کودک، توصیه می شود. برای بررسی ریتم قلبی آنها، یک نوار قلب (ECG) گرفته شود. 

پزشک معالج که کودک شما را تحت مراقبت قرار می دهد. در مورد نیاز به هرگونه درمان یا نظارت بیشتر، با شما صحبت خواهند کرد. ضربان قلب سریع کودک احتمال دارد. بعد از تولد ادامه یابد؛ اما در بعضی موارد ضربان قلب بالا می تواند. به خودی خود به یک میزان طبیعی کند شود. 

در هر شرایطی ، یک دوره نظارت لازم خواهد بود . در بیشتر موارد از داروها هنوز برای کنترل ضربان سریع قلب استفاده می شود.

کودک شما به یک متخصص قلب و عروق اطفال ارجاع داده خواهد شد. که نتایج ECG و اکوی قلب کودک شما را بررسی کرده و به شما در مدیریت داروهای مورد نیاز کودک کمک خواهد کرد. گاهی اوقات بیش از یک دارو مورد نیاز است.

متخصص اکوی قلب جنین و پاسخ به سوالات

دکتر سعید بیطرفان متخصص قلب اطفال و جنین

جهت مطالعه بیشتر می توانید از مقالات زیر استفاده نمایید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مینا سه شنبه ۱۵ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    چرا موقعی که جنین شروع به حرکت می کند مادر دوچار استرس وضربان قلب می شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۱۵ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      این گفته شما در همه صدق نمی کند و وابسته به خود مادر است 

  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۴ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    سلام.
    آقای دکتر همسر من در هفته ۳۲ بارداری هستش و دکترشون درخواست نوار قلب جنین کردن.در نوار قلب آمده که دو بار افزایش ضربان داشته جنین...اما اکو قلب که تقریباً ۴یا۵ ماه پیش انجام دادیم عالی بود از نظر دکتر قلب.و اینکه ۵روز به عید هم نوار قلب گرفتیم مجدد عالی بود.اما تاریخ ۱۰ فروردین نوار گرفتیم افزایش ضربان دو بار داشته.
    قبل از نوار هم همسر من خواب خوبی نداشته از شب قبلش و اینکه یک تصادف هم تو مسیر رفتن به دکتر داشت انجام میشد یه استرس کوچولو هم همسرم داشت.
    گفنم این شرایط رو عنوان کنم ببینم میتونه تو ضربان جنین تاثیر داشته باشه.چون تا قبل عید همه چیز جنین عالی بوده.مادرش هم مرتب انسولین استفاده میکنه و قندش کاملاً کنترل شده هستش.ممنون اگر راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۱۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      احتمال زیاد علت استرس مادر بوده باید سیر آن را دید 

      باید به فاصله مجدد ضربان قلب جنین بررسی و کنترل شود 

  • تصویر کاربر بی پنجشنبه ۳ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر خواهرم توی ماهه روزی ۱۸ واحد انسولین استفاده میکنه ضربان قلب جنین بالا و نامنظم بود و دو هفته بستری بود هم عفونت داره و فشار خون بالاست اما الان مرخص شده گفتن ضربان قلب جنین منظم شده
    میخاستم بدونم این حجم از مشکلات روی جنین تاثیرگذا هست یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۳ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      مشخص نیست باید سیر را دید چه می شود 

  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۲۳ اسفند ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    سلام.رفتیم سونوگرافی قلب بچه ام ۱۱۷ در هفته ۶ است.نرمال است مشکلی ندارد.ممنون اگه جواب بدی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲۳ اسفند ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم کمتر از ۱۱۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر نرگس چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    سلام من در هفته هفتم بارداری اکوی قلب جنینم ۱۳۷بود والان که هفته هشت بارداری هستم اکوی قلبش روی ۸۰رفته البته من هماتوم بارداری دارم میخواستم نظرتونو بدونم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      باید سیر تغییرات در قلب جنین را دید ممکن است کامل برطرف شود و ممکن است پیشرفت کند 

      اگر تا ۶-۷ هفتگی در سونو واژینال و تا ۱۰ هفتگی سونو از روی شکم  حرکات و ضربان قلب جنین مشخص نشود. بعید است. جنین زنده باشد.

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم

      قلب جنین در چند هفتگی تشکیل میشود؟ 

      علت تشکیل نشدن قلب جنین در دورانبارداری چیست؟

      شنیدن صدای قلب جنین در چند هفتگی است؟

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر فهیمه سه شنبه ۱۶ اسفند ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    با سلام ضربان بچم در هفته ۳۷ بارداری ۱۷۷ و بیمارستان بستریم کردن ومیگن بالاس..تو پاسخاتون گفتین تا ۱۸۰ طبیعیه الان جای نگرانی هس یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۱۶ اسفند ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      طبق کتابهای قلب اطفال ضربان قلب جنین اگر دائم بالاتر از 180 باشد نیاز به درمان دارد 

  • تصویر کاربر حمید شنبه ۲۹ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 99 مشاهده پرسش
    سلام نوزاد من بعد از تولد بخاطر ضربان بالا به nicu انتقال دادن و گفتن باید تحت نظر باشه تا ازمایشات کشت خون بگیرن اگه بچه عفونت خون یا ریه داشته باشه باید چکار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۲۹ بهمن ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً سوال خود را از یک فوق تخصص نوزادان بپرسید 

  • تصویر کاربر لیدا شنبه ۲۹ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 84 مشاهده پرسش
    باسلام،من الان۱۲هفته باردارم،امروزتوی سونوnt,ضربان قلب جنین۱۷۶بوددکترگفتن ضربانش بالاست وبایدتوی ۱۸هفته اکوانجام بشه!توی ۹هفته هم ضربانش۱۸۱بودالان ۱۷۶،ممکنه بچه مشکل قلبی داشته باشه؟البته من بخاطرمشکل قلبی که دارم والان نمیتونم دارواستفاده کنم ضربان قلبی بالادارم واینکه ۳هفته اول بارداری که اطلاعی ازبارداری نداشتم قرص ایوابرادین۵استفاده میکردم،امکان داره بخاطراستفاده اون قرص روی قلب بچه تاثیرگذاشته باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۲۹ بهمن ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر سهیلا پنجشنبه ۲۰ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من دیروز سونوگرافی رفتم ضربان قلب جنین ۱۷۹ بود هشت هفته دوروزطبیعیه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۰ بهمن ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر مونا چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدمن ۸هفته۳روزسونورفتم ضربان قلب جنین ۱۷۰بود ودیروز ۹هفته۲روزرفتم ۱۷۵بودگفتن بالاست میخوام بدونم بالاست خطراتی داره پارسال توی ۸هعته قلب جنین وایساد و کورتازکردم به نظرشما این ضربان بالاست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۱۰ تا ۱۸۰ ضربان در دقیقه نرمال است و اگر تعداد ضربان قلب به طور دائم بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به مداخله درمانی دارد نگران نباشید 

      همچنین پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

      دانستنی های اکو قلب جنین برای مادران

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر