برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
نوار قلب جنین

خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

بالا بودن ضربان قلب جنین یا همان تاکی کاردی یکی از بیماری‌هایی است که ممکن است در دوران بارداری در جنین پدیدار شود. در این مقاله به خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین می‌پردازیم. در انتهای مقاله می‌توانید سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوق تخصص قلب اطفال، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

بالا بودن ضربان قلب جنین (تاکی کاردی) چیست؟

بالا بودن ضربان قلب در جنین، افزایش ضربان قلب پایه جنین (FHR) بالاتر از 160 ضربان در دقیقه تعریف می شود. این سرعت سریع ممکن است . دارای یک ریتم منظم یا نامنظم باشد که ممکن است.  متناوب یا پایدار باشد. 

ضربان قلب بالا در جنین در نوع خفیف به عنوان 161-180 ضربان در دقیقه توصیف می شود و این ضربان در جنین در نوع  شدید، بیش از 180 ضربان در دقیقه حداقل به مدت سه دقیقه تعریف می شود. ضربان قلب بالا در جنین بصورت پایدار نادر است و کمتر از 1٪ از کل حاملگی ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

علت ضربان قلب بالا خفیف در جنین (FHR 160-180 bpm)

این دلایل به دو بخش تقسیم می شود. گروه اول از دلایل به مسائل مربوط به مادر اطلاق می شود و مورد دوم به بیماری های جنین برمیگردد. در ادامه دلایل هر کدام از این گروه ها آورده شده است.

عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

1- علت های مربوط به مادر

  • تب مادری یا عفونت
  • کم آبی مادر
  • اضطراب مادر
  • پرکاری تیرویید مادر
  • کم خونی مادر
  • داروهای آنتی کولینرژیک به عنوان مثال بنادریل
  • داروهای سمپاتومیمیک به عنوان مثال تربوتالین
ضربان قلب جنین

2- علت های مربوط به جنین

  • کم خونی جنین
  • حرکت طولانی مدت جنین
  • جنین خیلی نارس
  • ناهنجاری های قلبی
  • کم اکسیژن رسیدن مزمن به جنین

علل ضربان قلب بالای شدید در جنین (FHR> 180 bpm)

یکی از دلایلی که می تواند این مورد را بوجود آورد. عفونت مایع دور جنین است، به ویژه اگر تب مادر بالا باشد. همچنین ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی (FHR> 200 ضربان در دقیقه) نیز می تواند. روی این موضوع تاثیر گذار باشد.

بالا بودن ضربان قلب در جنین در صورت وجود تب در مادر با شک به عفونت مایع دور جنین باید بررسی شود (در هر محدوده از ضربان ). معمولا ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی قلبی در جنین در ضربانهای بیش از 200 بار در دقیقه مشاهده می شوند.

عوارض ناشی از ضربان قلب بالا در جنین

خطرات و عوارض عمده بالا بودن ضربان در جنین، اختلال گردش خون، ایجاد هیدروپس و مرگ داخل رحمی جنین است. در ادامه به هر کدام از این موارد پرداخته شده است.

اختلال گردش خون

وظیفه اصلی قلب در بدن پمپاژ خون و ایجاد گردش خون است و این وظیفه از قبل از تولد شروع می‌شود. عملکرد درست قلب نیازمند ساختمان سالم قلب و نظم در ضربان قلب است تا با هماهنگی بین حفرات قلب و عروق متصل به آن، خون وارد شده به قلب را به طور طبیعی و با فشاری مناسب به تمام بدن بفرستد.

هرگونه اختلال در ساختمان یا نظم ضربان قلب این وظایف را دچار مشکل می‌کند. ضربان قلب بالا در جنین باعث نارسایی در پمپاژ قلب شده و به کاهش خروجی خون از قلب منجر می‌شود که این امر موجب اختلال رشد داخل رحمی در جنین می‌شود. همچنین، بالا بودن ضربان قلب جنین در دراز مدت باعث بزرگ شدن غیرطبیعی عضله قلب می‌شود که این مشکل نیز به اختلال در عملکرد عضله قلب و کاهش خروج خون از قلب می‌انجامد.

تاکی کاردی جنین

هیدروپس

هیدروپس یکی دیگر از عوارض ضربان قلب بالا در جنین است که به دلیل مشکل در پمپاژ خون توسط قلب ایجاد می‌شود. تجمع مایع در نقاط مختلف بدن مثل داخل شکم، دور قلب، دور ریه و سایر نقاط بدن را هیدروپس می‌گویند.

تجمع مایع در هر یک از این نقاط باعث فشار به اعضای مجاور و اختلال در عملکرد آن‌ها می‌شود. همچنین، حجم‌های داخل و خارج عروقی بدن جنین دچار اختلال می‌گردد.

مرگ داخل رحمی جنین

در موارد شدید و طولانی‌مدت ضربان قلب بالا در جنین، به دلیل عوارض ناشی از نارسایی پمپاژ قلب، اختلالات خون‌رسانی به نقاط مختلف بدن، تجمع مایع در بدن و ضعف عضله قلب، در نهایت ممکن است مرگ داخل رحمی جنین رخ دهد.

بهترین راهکار برای جلوگیری از این عوارض، شناسایی و درمان شرایط مادر و جنین است که باعث ضربان قلب بالا در جنین شده و مدیریت بارداری تا پایان آن است. ضربان قلب بالا در جنین، به دلیل عفونت داخل رحمی یا اسیدمی جنین، ممکن است با عوارض جانبی پس از تولد مانند مشکلات اکسیژن‌رسانی به بدن نوزاد، مشکلات جسمی و فلج مغزی همراه باشد.

مطلب مرتبط مانیتور قلب جنین چیست و چگونه انجام می شود؟

درمان و عوارض ناشی از درمان

در موارد طولانی‌مدت ضربان‌های بالای پایدار قلب جنین، برای جلوگیری از عوارض ناشی از این مشکل، نیاز به درمان دارویی است. برنامه‌ریزی و اجرای برنامه درمانی نیاز به همکاری یک متخصص قلب بزرگسال و یک فوق تخصص قلب اطفال دارد.

در حالی که داروهای کنترل‌کننده ضربان قلب می‌توانند ضربان قلب جنین را درمان کنند، اثرات سوء این داروها بر مادر و جنین نیز گزارش شده است. این داروها ممکن است باعث عوارض قلبی در مادر سالم شوند.

بعضی داروهای کنترل‌کننده ضربان قلب بالا در جنین می‌توانند منجر به ریتم‌های غیرطبیعی و تهدیدکننده حیات در مادر شوند و در برخی موارد باعث مرگ ناگهانی جنین شوند. بنابراین، انتخاب دقیق داروها با مشورت متخصص قلب و عروق کودکان و بزرگسالان و پیگیری دقیق هر دو برای مدیریت بهینه ضربان قلب جنین ضروری است.

بعد از تولد نوزاد چه اتفاقی می افتد؟

بعد از تولد، نوزادان اکثرا خوب می شوند . حتی اگر در دوران بارداری دارو مصرف شده باشد. پس از به دنیا آمدن کودک، توصیه می شود. برای بررسی ریتم قلبی آنها، یک نوار قلب (ECG) گرفته شود. 

پزشک معالج که کودک شما را تحت مراقبت قرار می دهد. در مورد نیاز به هرگونه درمان یا نظارت بیشتر، با شما صحبت خواهند کرد. ضربان قلب سریع کودک احتمال دارد. بعد از تولد ادامه یابد؛ اما در بعضی موارد ضربان قلب بالا می تواند. به خودی خود به یک میزان طبیعی کند شود. 

در هر شرایطی ، یک دوره نظارت لازم خواهد بود . در بیشتر موارد از داروها هنوز برای کنترل ضربان سریع قلب استفاده می شود.

کودک شما به یک متخصص قلب و عروق اطفال ارجاع داده خواهد شد. که نتایج ECG و اکوی قلب کودک شما را بررسی کرده و به شما در مدیریت داروهای مورد نیاز کودک کمک خواهد کرد. گاهی اوقات بیش از یک دارو مورد نیاز است.

متخصص اکوی قلب جنین و پاسخ به سوالات

دکتر سعید بیطرفان متخصص قلب اطفال و جنین

جهت مطالعه بیشتر می توانید از مقالات زیر استفاده نمایید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطمه پنجشنبه ۲۸ تیر ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 20 مشاهده پرسش
    باسلام
    دخترمن هفت سالشه ازیکسالگی فهمیدیم که قلبش سوراخه ب ماگفتن بایدجراحی بشه اماالان میگن نمیشه عملش کرد یه بارانژیوشده یعنی دیگه هیچ راهی وجودنداره براخوب شدنش
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۸ تیر ۳( 3 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً گزارش اکو و آنژیو فرزندتان را ارسال بفرمایید تا نظرم را عرض کنم 

  • تصویر کاربر عاطفه دوشنبه ۷ خرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 47 مشاهده پرسش
    خب امروز رفتم پیش طب سنتی از طریق نبضی که تو دستام چک کرد گفت بچه قلبش تشکیل شده ولی خیلی ضعیف میتپه حالا بم عرق کاسنی داد بخورم آیا خوبه واگر مضر هست چه چیزی بخورم قوی بشه تپش قلبش
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۷ خرداد ۳( 5 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      طبق علوم روز از روی نبض مادر نمی شود ضربان قلب جنین را تشخیص داد 

      پیشنهاد می کنم این مقاله را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      برای تشکیل قلب جنین چه بخوریم؟

  • تصویر کاربر Zahra چهارشنبه ۲۹ فروردین ۳( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 56 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من یک پسر ۴ ساله دارم ک در ۹ ماهگی دکترا گفتن صدای اضافه داره با کنترل و اکو متوجه سوراخ vsd شدیم والان سوراخ به اندازه ۱۰ میل هست و دکترا به این نتیجه رسیدن ک باید عمل شود سوال من اینه ک با انژیو میشه این کار کرد و عمل باز صورت نگیره؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۲۹ فروردین ۳( 6 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً گزارش اکوی فرزندتان را ارسال بفرمایید تا نظرم را عرض کنم 

  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۱ فروردین ۳( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 57 مشاهده پرسش
    باسلام وی اس دی دختر من3تا6تخمین زده شده، کمی فشار ریه داره الاسم فعالیت روزانه خوبه. با انژویو برطرف میشه اقای دکتر؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲۱ فروردین ۳( 6 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      بعد از سن دوسالگی این نوع سوراخ قلبی بسته نمی شود و نیاز به درمان دارد 

      پیشنهاد می کنم این مقاله را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      سوراخ قلب کودکان یا وی اس دی چیست؟

  • تصویر کاربر عباسزاده پنجشنبه ۱۷ اسفند ۲( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 68 مشاهده پرسش
    با سلام سوراخ قلب کودک ماازنوع vsdتقریبا۴/۵_۵هستش
    خودش هم ۴ماهه باوزن ۳/۸۰۰هستش نظر شما دربارش چی میتونه باشه شربت لانوکسین روزی ۲بارهربار۳دهم میدیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۱۷ اسفند ۲( 7 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً گزارش اکوی فرزندتان را ارسال بفرمایید تا نظرم را عرض کنم 

  • تصویر کاربر الهام یکشنبه ۳ دی ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 104 مشاهده پرسش
    با سلامت خدمت شما
    همسر برادرم ۱۷ هفته بارداره برای اکو قلب جنین به متخصص مراجعه کرده و تشخیص CHDو. VSD و.... دادند و نامه ای برا سقط جنین دادن . حالا باید چکار کنیم توروخدا کمکمون کنین آیا جنین باید سقط بشه یا بعد از تولد درمان کامل وقطعی برای این بیماری وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۳ دی ۲( 10 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      متاسفانه مشکلات قلبی جنین آنقدر شدید است که اگر اکنون سقط نشود بعد از تولد تا نوجوانی فوت می شود 

  • تصویر کاربر نیلوفر سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 123 مشاهده پرسش
    با سلام دختر ۷ ماه ای دارم گه از بدو تولد متوجه صدای اضافه قلبش شدند و بعد از چندین اکو نتیجه این بود کهvsd5میلی متر داره و تنگی دریچه هم داره
    نتیجه اکو
    Large sub Aortic vsd size 5mm righte to left shunt
    Aorta over -riding on vsd
    Servere sub -val .val.valvular &supra -val . Ps and valvar ps,lAP origin
    Stenosis (ppG=90 mmHG)
    با توجه به اینکه تا الان دختر من هیچ علائمی نداشته و وزنش هم به خوبی اضافه شده آیا تنها راه درمان جراحی است ؟ چون دکتر گفتن تا ۳ ماه آینده باید برای جراحی قلب باز آماده باشیم ما بخاطر جراحی خیلی نگرانیم با توجه با اینکه دخترم علائمی نداره واقعا نمیدونم چکار باید بکنیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 11 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      بجز جراحی درمان دیگری ندارد 

      پیشنهاد می کنم این مقاله را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم

      تترالوژی فالوت در کودکان TOF

  • تصویر کاربر مجتبی چهارشنبه ۱۰ آبان ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 86 مشاهده پرسش
    دوتا سوراخ داره و دریچه قلبش تنگه و یکی از مویرگهای قلبش بسته است و گفتن شش ماهگی دوباره برای اکو ببریم بنظر شما نیاز به عمل داره یا نه. و اینکه دست و پاهاش متولینگ میشد که دارو دادن و برطرف شدCT لنژیوگرافی هم گرفتن مشکلی نداشت گفتن تا شش ماهگی کلا ً برطرف میشه ممنون ممیشم راهنمایی کنید. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۱۰ آبان ۲( 11 ماه پیش)

      سلام 

      کامل پاسخ داده شده 

  • تصویر کاربر امیررضا چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 130 مشاهده پرسش
    با سلام
    نوزاد 4ماهه با vsd 8میل و فشار ریه 40 با وزن 5 کیلو نظر دکتر برای عمل قلب باز هست لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲ آبان ۲( 1 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

       با توجه به سايز و محل سوراخ قلب بیمار احتمال بهبود خودبخود وجود ندارد 

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم.

      آیا سوراخ قلب کودکان VSD خطرناک است؟ 

      درمان سوراخ قلب اطفال وی اس دی VSD 

      علائم بیماری قلبی در کودکان چگونه است؟

    2. تصویر کاربر امیررضا چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      آقای دکتر میشه دو ماه صبر کرد تا نوزادم حداقل یه کم وزن بگیره ؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش)

      سلام 

      این سوال را از پزشک معالج بپرسید 

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر رحمانی شنبه ۱۵ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 89 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب پسرم سیزده سالشه هیچ علامتی تابحال نداشته فقط گهگاهی موقع دویدن و میگفت قلبم تیر میکشه مراجعه کردیم گفتن یه سوراخ قلب داره و داروی فروزماید رو تا یکسال تجویز کردن یک چهارم صبح و یک چهارم شب میخواستم ببینم امکان داره تو این سن سوراخ بسته بشه ممنون از پاسخگویی شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۱۵ مهر ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً گزارش اکوی فرزندتان را ارسال بفرمایید تا نظرم را عرض کنم 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

Skip to content