برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
دیابت در بارداری

عوارض دیابت بارداری بر جنین

عوارض دیابت بارداری بر جنین یکی از چالش‌های بزرگ دوران بارداری است. افزایش قند خون در بارداری می‌تواند منجر به ابتلا به دیابت در مادر شود. در این مقاله، به بررسی اثرات دیابت بارداری بر جنین و مادر، هم در دوران بارداری و هم پس از زایمان، پرداخته شده تا به کاهش نگرانی والدین کمک شود. در انتهای مقاله می‌توانید سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوق تخصص قلب کودکان، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

دیابت در بارداری به چه معناست؟

دیابت بارداری یا GDM نوعی از دیابت است که برخی زنان در طول دوره بارداری خود به آن مبتلا می شوند. در این بیماری میزان قند خون (گلوکوز) بدن بیش از حد افزایش می یابد. پس از صرف غذا، بدن قند و نشاسته مواد غذایی را تجزیه کرده و به گلوکوز تبدیل می کند. بدن با مصرف گلوکوز انرژی کسب می کند. 

پانکراس یا لوزالمعده اندامی است که در پشت معده قرار گرفته و هورمونی به نام انسولین تولید می کند. وظیفه انسولین حفظ مقدار قند خون در محدوده مناسب می باشد. بدن افراد مبتلا به دیابت به اندازه کافی انسولین تولید نکرده یا نمی تواند به خوبی از این هورمون استفاده کند که در نتیجه آن، مقدار قند خون بالا می رود. 

این وضعیت سبب بروز مشکلاتی همچون بیماری های قلبی، نارسایی کلیوی و نابینایی می شود. در ایران همه خانم های باردار در سه ماهه اول بارداری از نظر ابتلا به دیابت بارداری غربالگری می شوند. در اغلب اوقات دیابت بارداری را می توان در طول این دوره کنترل و درمان کرد. 

عوارض دیابت بارداری بر جنین در صورت عدم درمان می تواند سبب بروز مشکلاتی برای مادر و جنین شود. اثرات این بیماری بر جنین معمولا ظرف مدتی پس از زایمان رفع می شود. با این حال، در صورتی که فرد به دیابت بارداری ابتلا یابد، از نظر ابتلا به دیابت در آینده در معرض خطر بالایی قرار دارد. 

دیابت بارداری چیست؟

عوارض دیابت بارداری در طول بارداری چیست؟

دیابت بارداری در صورت درمان نشدن می تواند سبب بروز عوارضی در طول بارداری شود. از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سزارین

سزارین یک فرایند جراحی است که در آن پزشک با ایجاد یک برش بر روی شکم و رحم مادر نوزاد را خارج می کند. افراد در صورت ابتلا به عوارض دیابت بارداری همچون بزرگ بودن بیش از حد جنین (ماکروزومی) به جراحی سزارین نیازمند خواهند بود.

با اینکه اغلب زنان مبتلا به دیابت بارداری می توانند زایمان طبیعی داشته باشند اما احتمال نیاز به جراحی سزارین در زنان مبتلا بیشتر است.

فشار خون بالا و پره اکلامپسی

فشار خون بالا (هایپرتنشن) به افزایش بیش از حد نیروی وارد شده از طرف خون بر روی دیواره عروق خونی گفته می شود. این بیماری می تواند قلب را تحت فشار قرار داده و سبب بروز مشکلاتی در طول بارداری شود. 

پره اکلامپسی به وضعیتی گفته می شود که خانم باردار علاوه بر فشار خون بالا به علائمی دچار است که بیانگر عدم عملکرد مناسب برخی اندام های داخلی او همچون کبد و کلیه ها هستند. 

علائم پره اکلامپسی شامل وجود پروتئین در ادرار، تغییر دید و سردرد شدید می شوند. فشار خون بالا و پره اکلامپسی می توانند خطر زایمان زودرس را افزایش دهند.

ماکروزومی

از عوارض دیابت بارداری بر جنین ماکروزومی ست. ماکروزومی بدان معناست که وزن نوزاد در هنگام تولد از 4 کیلوگرم بیشتر باشد. داشتن چنین وزنی نوزاد را در هنگام درد زایمان و تولد در معرض خطر آسیب قرار می دهد. در این مواقع، امکان دارد برای حفظ سلامت نوزاد به عمل جراحی سزارین نیاز باشد.

متخصص اکوی قلب جنین: پاسخ به مهم‌ترین سوالات شما

دیابت و جنین

افسردگی پس از زایمان (پری ناتال)

یکی از عوارض دیابت باراداری نوعی افسردگی است که در طول بارداری یا در سال اول پس از زایمان برای مادر رخ می دهد. این بیماری یک یک حالت روحی ست که سبب احساس ناراحتی یا فقدان علاقه به کار های مورد علاقه می شود که می تواند بر احساسات، افکار و رفتار شخص تاثیر گذاشته و سبب مختل شدن زندگی روزانه شود. این مشکل روحی نیازمند درمان است.

زایمان زودرس

به زایمان قبل از رسیدن هفته 37 ام بارداری زایمان زودرس گفته می شود. اغلب زنان مبتلا به دیابت بارداری یک دوران حاملگی کامل را تجربه می کنند که 39 تا 40 هفته به طول می انجامد.

با این حال، در صورت بروز عوارض دیابت بارداری ،امکان دارد قبل از تاریخ معین به القای زایمان نیاز باشد. القای زایمان به معنی مصرف دارو یا پاره کردن کیسه آمنیون با هدف شروع فرایند زایمان می باشد.

دیستوشی شانه یا دیگر آسیب های تولد

دیستوشی شانه هنگامی بروز می دهد که در حین زایمان شانه نوزاد در لگن مادر گیر می کند. این پدیده معمولا برای نوزادان بسیار بزرگ رخ می دهد. این شکل از زایمان می تواند سبب آسیب جدی به مادر و نوزاد شود.

عوارض دیستوشی شانه برای مادر شامل خونریزی شدید پس از زایمان می شوند. رایج ترین آسیب ها برای نوزادان شکستگی های استخوان ترقوه و آسیب به عصب های بازویی (براکیال پلکسوس) می باشند.

این اعصاب از طناب نخاعی گردن ریشه گرفته و تا پایین بازو کشیده می شوند. این اعصاب وظیفه احساس و حرکات شانه، بازو و دست را برعهده دارند.

دیابت در مادر و اثر بر رشد قلب جنین

مرده زایی

به مرگ جنین در رحم پس از هفته 20 بارداری مرده زایی گفته می شود.

عوارض دیابت بارداری بعد از تولد جنین

دیابت بارداری همچنین می تواند پس از زایمان نیز سبب بروز مشکلاتی برای نوزاد شود. از جمله این موارد می توان نمونه های زیر را بیان کرد:

نوزاد مادر دیابتی

غربالگری دیابت بارداری

در اولین جلسه مشاوره پیش زایمان در حدود هفته 8 تا 12، پزشک یا ماما جهت تعیین خطر ابتلا به دیابت بارداری سوالاتی را از مادر می پرسد. در صورت داشتن یک یا بیش از یک عامل خطر از نظر ابتلا به دیابت، مادر باید تحت آزمایش غربالگری قرار گیرد. 

دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

این آزمایش به نام تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) شناخته شده و در حدود 2 ساعت طول می کشد. در این آزمایش، فرد از شب قبل به مدت 8 تا 10 ساعت از خوردن و آشامیدن اجتناب کرده و در صبح یک آزمایش خون می دهد. 

البته، افراد می توانند در طول این مدت آب بنوشند. در صورت عدم اطمینان، می توان از بیمارستان یا مرکز درمانی خود در رابطه با نوشیدن آب سوال کرد. پس از آزمایش خون مقداری گلوکز خوراکی به بیمار داده می شود تا مصرف کند. پس از 2 ساعت استراحت کردن یک نمونه خون دیگر از او گرفته شده و از نظر واکنش بدن به این مقدار گلوکز بررسی می شود. 

مطلب مرتبط نوار قلب جنین چیست و چگونه انجام می شود؟

تست تحمل گلوکز خوراکی در هفته های 24 تا 28 بارداری گرفته می شود. در صورت داشتن سابقه ابتلا به دیابت بارداری، این آزمایش یک بار پس از اولین ملاقات و در صورت طبیعی بودن یک بار دیگر در هفته 24 تا 28 گرفته می شود.

عوارض بلند مدت دیابت بارداری

به طور معمول دیابت بارداری پس از زایمان رفع می شود. با این حال، زنانی که سابقه ابتلا به آن را دارند از نظر ابتلا به موارد زیر در معرض خطر می باشند:

  • دیابت بارداری در بارداری های بعدی
  • دیابت نوع 2 (یک نوع مادام العمر دیابت)

افراد مبتلا باید 6 تا 13 هفته پس از زایمان از نظر ابتلا به دیابت آزمایش دهند. در صورت طبیعی بودن جواب آزمایش، انجام این آزمایش یک بار در سال ضرورت دارد. در صورت ابتلا به علائم قند خون بالا همچون تشنگی شدید، نیاز مکرر به دفع ادرار و خشکی دهان، درنگ نکرده و به پزشک مراجعه کنید.

از آنجایی که بسیاری از افراد دیابتی هیچ گونه علائمی بروز نمی دهند، افراد حتی در صورت احساس سلامتی باید این آزمایش ها را انجام دهند. پزشک توصیه هایی را در زمینه کاهش خطر ابتلا به دیابت به بیماران ارائه می دهد که از جمله آن ها می توان به داشتن یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و حفظ وزن مناسب اشاره کرد. 

برخی مطالعات نشان داده اند که نوزادان مادران مبتلا به دیابت بارداری از نظر ابتلا به دیابت یا چاقی در آینده در معرض خطر بالا تری قرار دارند.

مراقبت های حین درد زایمان و تولد

در صورت ابتلا به دیابت، به شدت توصیه می شود که زایمان در یک بیمارستان و با حمایت یک تیم درمانی انجام شود. امکان دارد پزشکان انجام زودتر زایمان (به روش القا) را پیشنهاد دهند زیرا در صورت طولانی شدن بارداری خطر بالای ابتلا به عوارض مادر و نوزاد را تهدید می کند. 

در صورتی که نوزاد بزرگ تر از حد انتظار باشد. پزشکان گزینه های زایمان مادر را با او مطرح کرده و امکان دارد انجام سزارین را پیشنهاد دهند. قند خون مادر باید به صورت ساعتی در طول درد زایمان و تولد سنجش شود. در صورت بروز مشکل، امکان دارد یک سرم حاوی انسولین و گلوکوز به مادر وصل شود.

مراقبت های پس از زایمان

پس از زایمان، مادر باید هر چه سریع تر (ظرف 30 دقیقه) برای کمک به حفظ مقدار قند خون نوزاد به او شیر دهد. چند ساعت پس از تولد به وسیله گرفتن نمونه خون کف پای نوزاد قند خون او سنجش می شود. 

در صورتی که نتوان قند خون نوزاد را در محدوده ایمن نگه داشته یا در تغذیه او مشکلی وجود داشته باشد به مراقبت پزشکی بیشتری نیاز خواهد بود. امکان دارد جهت افزایش قند خون نوزاد به تغذیه از طریق یک لوله یا سرم نیاز باشد.

پس از اتمام بارداری، مادر جهت کنترل قند خون خود به مصرف مقدار انسولین قبلی نیاز ندارد. مادران می توانند انسولین مصرفی خود را به مقدار پیش از بارداری بازگردانده و یا مصرف قرص های پیش از بارداری را از سرگیرند. در این باره باید با پزشک خود صحبت کرد.

در ملاقاتی که 6 هفته پس از زایمان با پزشک انجام می شود، پزشک قند خون مادر را بررسی کرده و توصیه هایی را در زمینه رژیم غذایی و ورزش به او ارائه می دهد.

دکتر سعید بیطرفان فوق تخصص قلب اطفال و جنین

جهت مطالعه بیشتر مقالات زیر پیشنهاد می شود.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بکروی پنجشنبه ۲۲ شهریور ۳( 1 هفته پیش) تعداد بازدید: 6 مشاهده پرسش
    سلام من هفته ۱۸ بارداری هستم سونو گرافیزها وآزمایش هیچ مشکل قلبی وجود نداشت اکو قلب جنین ضروریه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۲ شهریور ۳( 1 هفته پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      پیشنهاد می کنم این مقاله را مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      آیا اکوی قلب جنین واجب است؟

  • تصویر کاربر میرشکار پنجشنبه ۲۰ مهر ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 91 مشاهده پرسش
    من در هفته ۳۶ بارداری هستم وتازه بهم دکتر گفته دیابت بارداری دارم الان برای فرزندم خیلی نگرانم لطف کنید راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۰ مهر ۲( 11 ماه پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      اگر در آزمایشات و سونو های قلبی مشکلی نداشته جای نگرانی نیست 

  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۳۰ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 145 مشاهده پرسش
    سلام.دكتر ديابت نوع ١ دارم و انسولين تزريق ميكنم و در حال حاضر باردار هستم و قندم كنترول است اما بعضي مواقع قندم از حد نرمال بالا ميره و زير ١٩٠ مياد آيا با بالا رفتن براى جنين ضرر دارد در ضمن خيلى در رژيم غذائى رعايت ميكنم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۳۰ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      با کنترل قند خون حتما عوارض دیابت مادر بر قلب جنین کم می شود 

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      دیابت در مادر و اثر بر رشد قلب جنین

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر آریا یکشنبه ۲۲ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلا آقای دکتر من موقع بارداری دیابت بارداری داشتم که تشخیص داده نشد وزایمان زودرس درهفته ۳۶ داشتم وفرزندم ده روز بستری بود اکو قلب گرفتن گفتن دیواره قلب ضخیم میباشد ،توی چهارماهگی هم بردم اکو کرفتن گفتن مشکلی نداردگفتن دوباره بعدازچند ماه بیار ولی من دیگه نبردم الان هم که چهارسالش هست آیا ممکنه هنوز همون مشکل وداشته باشه ،واینکه من دوباره برای اکو ببرم یانه خداروشکرکه تاالان مشکلی نداشته
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۲۲ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      اگر اکو آخر مشکل نداشته باشد نیازی به تکرار ندارد 

  • تصویر کاربر اسماعیل چهارشنبه ۲۸ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    سلام.همسرمن درماه هفتم بارداری هست وهمسرم روزی ۱۸ واحدازیک‌انسولین و۲۴ واحد ازنوع دیگه انسولین یعنی قبل ازهروعده غذایی ۸ واحد تزریق میکنه میخوام بدونم آیاباعث میشه فرزندمون دیابت بگیره یادچارافزایش وزنش بشه چکاربایدبکنم. یک دنیاممنونم ازراهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۲۸ تیر ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      درمان دیابت مادر در طول بارداری نه تنها درمان مادر است بله از عوارض دیابت بر جنین جلوگیری می کند 

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      دیابت در مادر و اثر بر رشد قلب جنین

      بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر عسل شنبه ۱۷ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    با سلام.من در هفته ۲۵ آزمایش غربلگری دیابت بارداری رو انجام دادم و نتایج ازمایش در محدوده نرمال بود. فقط قند ناشتا ۹۰ بود که در مرز بود . الان که هفته۳۰ هستم جواب آزمایشم دو ساعت بعد صبحانه و شام نرمال است ولی دو ساعت بعد ناهار به ۱۳۰ میرسد که باید زیر ۱۲۰ باشد. باید چیکارکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۱۷ تیر ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً سوال خود را از یک فوق تخصص غدد بپرسید 

  • تصویر کاربر مرمر یکشنبه ۲۸ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 161 مشاهده پرسش
    سلام من یک ماهه مبتلا به دیابت بارداری هستم و کم کاری تیرویید دارم هفته ۳۰هستم میخواستم بدونم ممکنه باعث ناهنجاری در جنین بشه خیلی نگرانم که چه خطراتی برای بچه داره انسولین هم تزریق نکردم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۲۸ خرداد ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      پیشنهاد می کنم این مقالات رو مطالعه بفرمایید اگر سوالی بود پاسخگو هستم 

      دیابت در مادر و اثر بر رشد قلب جنین

      بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین

      دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۲۵ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    ببخشید من همه ازمایشات انومالی وسلفری رو انجام دادم جنین مشکلی نداشتن تا هفته ۳۲ الان بهم میگم بچه مشکل داره من دیابت بارداری داشتم با رژیم کنترل کردم گاهی اوقات به ۲۰۰ میرسید الان میگن اب دور بچه زیاده و کبد تهال اون ورم داره خواهش میکنم راهنماییم کنید برای رضای خدا
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۵ خرداد ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      اگر تا درخصوص قلب فرزندتان سوال دارید بفرمایید بقیه سوالاتتان را از پزشک معالج زنانتان بپرسید 

  • تصویر کاربر سریسا چهارشنبه ۳ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام
    من هفته ۲۸هستم آزمایش ۲۴هفتگی ناشتا۷۵ویه ساعته ۱۸۲ودوساعته ۱۵۷ و تکرار هفته بعد ناشتا۶۶بعدیش ۱۵۳
    متفورمین داده خیییلی معده مو اذیت میکنه
    آیا میشه با رژیم پایین آورد
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً سوال خود را از یک متخصص زنان بپرسید 

  • تصویر کاربر قاسمی یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    بنده ۳ ماه اول متفرورمین مصرف کردم به دلیل پلی کیستیک بودن
    دکتر در هفته ۲۴ قطع کرد .

    در هفته ۳۰ امپول بتامتازون زدم
    دو روز پشت هم
    ولی قندم چک نکردم
    اما تقریبا یک هفته قبلش ازمایش قندم خوب بود ناشتا ۸۰ بود یک ساعت بعد ۱۵۰

    به نظرتون خطری برای سلامتی جنین بوده ؟؟؟

    اکوی قلب جنین هم انجام ندادم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      لطفاً سوال خود را از یک متخصص زنان بپرسید 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر
Skip to content