برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
اکوی قلب جنین

دانستنیهای اکوی قلب جنین برای مادران

دانستنیهای اکوی قلب جنین برای تمام مادران باردار الزامیست.دراین مقاله با زبان ساده نکاتی مهم مورد نیاز مادران را توضیح داده شده. همچنین شما در انتهای مقاله می‌توانید سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوق تخصص قلب اطفال، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

اکو قلب جنین چیست؟

اکوی قلب جنین یک آزمایش مشابه سونوگرافی است که به والدین، به ویژه مادران باردار، کمک می‌کند تا نگرانی‌های خود را درباره سلامت قلب جنین کاهش دهند. این آزمایش به پزشک اجازه می‌دهد ساختار و عملکرد قلب جنین را که هنوز به دنیا نیامده است، مشاهده کند.

زمان اکد قلب جنین چه زمانیست؟

معمولاً این آزمایش بین هفته‌های ۱۸ تا ۲۲ بارداری انجام می‌شود.

در این روش، از امواج صوتی استفاده می‌شود که با برخورد به ساختارهای قلب جنین بازتاب می‌کنند. دستگاهی این امواج را تجزیه و تحلیل می‌کند و تصویری از قلب جنین به دست می‌دهد. این تصویر به پزشک کمک می‌کند تا ببیند قلب جنین چگونه شکل گرفته و آیا درست کار می‌کند یا نه.

با استفاده از این تصاویر، پزشک می‌تواند جریان خون و ضربان قلب جنین را بررسی کند و هرگونه مشکل احتمالی را شناسایی کن

در چه مواردی از اکو قلب جنین استفاده می شود؟

همه بانوان باردار به انجام آزمایش اکوکاردیوگرافی قلب جنین نیازی ندارند. برای بیشتر بانوان انجام یک آزمایش سونوگرافی ساده جهت بررسی نحوه شکل گیری چهار اتاقک قلب جنین کافی است.

 

پزشک شما ممکن است زمانی اکوکاردیوگرافی جنین را تجویز کند که :

تفسیر اکو برای مادران

اکوی قلب جنین چگونه انجام می شود؟

یکی از دانستنیهای اکوی قلب جنین این است که شما قبل از انجام آن نیاز به هیچ آمادگی خاصی ندارید. برخلاف دیگر آزمایش های سونوگرافی بانوان باردار، نباید برای این کار مثانه شما پر باشد. یک اکوی قلب جنین ممکن است ۳۰ دقیقه تا دو ساعت زمان ببرد. این تست توسط متخصص اکوی قلب جنین انجام می شود.

در حین آزمایش چه اتفاقی می افتد؟

این آزمایش شباهت زیادی به سونوگرافی بانوان باردار دارد. اگر اکوکاردیوگرافی جنین از ناحیه شکم انجام شود به آن اکوکاردیوگرافی شکمی گفته شده و اگر از ناحیه واژن باشد به آن اکوی واژنیال می گویند.

تفسیر اکو قلب جنین

روشهای اکو جنین کدام هستند؟

1- اکوکاردیوگرافی شکمی قلب جنین

اکوی قلب جنین شکمی شبیه به سونوگرافی معمولی است که ممکن است با آن آشنا باشید. در این روش، ابتدا روی یک تخت مخصوص دراز می‌کشید و شکم خود را برای آزمایش آماده می‌کنید.

سپس، متخصص از یک ژل مخصوص روی پوست شما استفاده می‌کند. این ژل کمک می‌کند که دستگاه سونوگرافی راحت‌تر روی پوست حرکت کند و امواج صوتی را بهتر منتقل کند.

دستگاه سونوگرافی امواج صوتی با فرکانس بالا را به بدن می‌فرستد. وقتی این امواج به قلب جنین برخورد می‌کنند، بازتاب پیدا می‌کنند و این بازتاب‌ها به شکل تصویر روی یک رایانه نمایش داده می‌شوند. این امواج صدا قابل شنیدن نیستند.

متخصص دستگاه سونوگرافی را روی قسمت‌های مختلف شکم حرکت می‌دهد تا از زوایای مختلف قلب جنین تصویر بگیرد.

بعد از پایان اکوی قلب جنین، ژل از روی پوست شما پاک می‌شود و می‌توانید از کلینیک خارج شوید.

2- اکوکاردیوگرافی واژنی قلب جنین

یکی دیگر از دانستنیهای اکوی قلب جنین که شما باید بدانید این است که در آزمایش اکو واژنی، باید شلوار و پوشش  کمر به پایین خود را از بدن خارج کنید. یک دستگاه مخصوص را وارد واژن شما خواهد کرد. این دستگاه نیز به کمک امواج صدا تصاویری را از قلب جنین درون شکم مادر تهیه می کند.

این نوع از اکوی قلب جنین معمولا در اوایل بارداری بانوان استفاده می شود. آزمایش اکوکاردیوگرافی واژنی تصاویری واضح تر از قلب جنین را در اختیار پزشکان قرار می دهد.

این نوع اکوکاردیوگرافی قلب جنین در ایران رایج نیست.

مطلب مرتبط شنیدن صدای قلب جنین در خانه

نتایج آزمایش چه معنایی می دهند؟

توضیح نتایج آزمایش اکوی قلب جنین

پس از انجام آزمایش اکوی قلب جنین، پزشک نتایج را برای شما توضیح می‌دهد و به سوالات شما پاسخ می‌دهد. اگر نتایج طبیعی باشد، به این معناست که پزشک هیچ مشکل قلبی در جنین پیدا نکرده است.

اقداماتی در صورت شناسایی مشکل

اگر پزشک مشکلی مانند نقص قلبی، ریتم غیرعادی یا مشکلات دیگر شناسایی کند، ممکن است نیاز به آزمایش‌های بیشتری مانند ام‌آرآی جنینی یا سونوگرافی دقیق‌تر داشته باشید. همچنین، پزشک ممکن است شما را به متخصصان دیگر ارجاع دهد تا در درمان جنین کمک کنند. در برخی موارد، ممکن است نیاز به تکرار آزمایش اکوی قلب جنین یا انجام آزمایش‌های دیگر باشد. پزشک به شما توضیح خواهد داد که چه مواردی را با نتایج این آزمایش می‌توان تشخیص داد و برای مشکلات دیگر چه آزمایش‌هایی لازم است.

لکه اکوژن در قلب جنین

اهمیت اکو قلب جنین در چیست؟

نتایج غیر عادی از آزمایش اکوکاردیوگرافی جنین ممکن است کافی نباشند و برای مشخص شدن وضعیت به آزمایش های بیشتری نیاز داشته باشید. گاهی اوقات ممکن است برخی احتمال ها در زمینه بیماری و مشکلات توسط اکوکاردیوگرافی رد شوند و نیازی به آزمایش های بیشتر نباشد.

زمانی که پزشک شما بتواند مشکل یا شرایط خاصی را توسط نتایج اکوکاردیوگرافی جنین شناسایی کند، مدیریت دوره بارداری و آمادگی برای به دنیا آمدن نوزاد راحت تر خواهد بود.

بیماری های مادر و اثر آن بر قلب جنین

نتایج این آزمایش به شما و پزشکتان کمک می کنند تا پروسه های درمانی مناسبی را برنامه ریزی کنید تا پس از به دنیا آمدن نوزاد بتوان آن ها را آغاز کرد، به عنوان مثال جراحی اصلاحی. 

همچنین پشتیبانی و مشورت با پزشک به شما در گرفتن تصمیمات بهتر کمک خواهد کرد.

آیا این اکوکاردیوگرافی ریسکی به همراه دارد؟

در این آزمایش از امواج صدا و تکنولوژی سونوگرافی استفاده می شود و خبری از تشعشعات نیست. در نتیجه هیچ ریسک خاصی در این زمینه وجود ندارد.

تفسیر اکو قلب جنین چگونه است؟

در همان جلسه بعد از اتمام اکو ، پزشک نتایج و یافته های اکوی قلب جنین را برای خانواده شرح می‌دهد و به سوالات ایشان پاسخ می‌دهد. به طور معمول نتایج طبیعی بدین معنی هستند که هیچ ناهنجاری قلبی ای پیدا نشده.

برای خواندن اطلاعات بیشتر به مقاله ی تفسیر اکوی قلب جنین مراجعه کنید.

اگر پزشک معالج هر مشکلی نظیر نواقص قلبی، ناهنجاری‌های ریتم یا مشکلات دیگر را پیدا کند. احتمالا مادر به آزمایش‌های دیگری نیاز پیدا می‌کند. در این حالت ممکن است مواردی نظیر MRI جنین یا سونوگرافی‌های دیگر برای مادر تجویز شوند.

در این حالت، به طور معمول، پزشکان بیماران را به منابع یا متخصصان دیگری که می‌توانند مشکل فرزند متولد نشده را برطرف کنند؛ ارجاع می‌دهد.

در بسیاری از موارد ممکن است نیاز به تکرار اکوکاردیوگرافی جنین باشد. یا ممکن است فرد به آزمایشات اضافی برای بررسی احتمالات دیگر نیاز پیدا کند.

این مسئله اهمیت دارد که بدانید پزشک نمی‌تواند از نتایج یک اکوی قلب جنین برای تشخیص تمامی بیماری‌ها استفاده کند. بعضی مشکلات، نظیر سوراخ در قلب، با تجهیزات پیشرفته نیز به سختی قابل تشخیص هستند. معمولا پزشک مواردی را که می‌تواند یا نمی‌تواند با این روش تشخیص دهد را برای مادر توضیح می‌دهد.

جهت اطلاعات بیشتر می توانید از منابع زیر استفاده بفرمایید.

https://www.healthline.com/health/fetal-echocardiography

https://women.texaschildrens.org/blog/whats-fetal-echocardiogram

دکتر سعید بیطرفان فوق تخصص قلب جنین و اطفال

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مرسده دوشنبه ۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام
    در اکو ۱۸ هفته نارسایی خفیف تی آر تشخیص داده شده....
    ازدواج فامیلی داریم و پدر مادرم نیز فامیلند و یک بیمار سندرم داون هم در فامیل داریم
    ولی جواب غربالگریا و آنومالی و آزمایشها همه خوب است
    سنم ۲۹ هست تیروئید کم کار دارم و به علت یک سقط در ۴ سال پیش روزانه قرص آسپرین میخورم
    و یک دختر ۷ ساله کاملا سالم هم دارم
    با این نارسایی قلب جنین آیا جای نگرانی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      باتوجه به اینکه نارسایی خفیف گزارش شده احتمال بهبود خودبخود بیشتر از پیشرفت آن است لذا توصیه می کنم آرامش خود را حفظ بفرمایید و حتما پیگیری های لازم را انجام دهید.

      پیشنهاد می کنم جهت افزایش اطلاعات خود مقاله ذیل را مطالعه بفرمایید

      https://drbitarafan.com/921/تفسیر-جواب-اکوی-قلب-جنین/

  • تصویر کاربر Ati68 چهارشنبه ۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خوبید من تو عربالگری که رفتم گفتن بطن چپ قابل رویت نیست فرستادن اکوی قلب بعد هچده هفته رفتم گفتم مجدد بیا قابل رویت نیست بیستو چهار هفته رفتم گفتن بطنو و سوراخ تو قلبه هفته پیش سیو دو هفته رفتم سونا گفتن بطن قابل رویت کامله حالا میگم اینی که گفته لودن تو یه زوایایی سوراخه چه باید کرد؟درمانش چطوره
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      با توجه به گزارش فوق بنظر من مشکلی در طول بارداری نخواهید داشت ولی برای احتیاط زایمان در بیمارستانی زایمان کنید که بخش ویژه نوزادان داشته باشد و بعد تولد نوزاد اکو شود

  • تصویر کاربر مهدیه چهارشنبه ۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    من هفته 27 بارداری هستم اواخر ماه هفتم تا بحال که بچه ام مشکلی از نظر قلبی نداشته اما این دفعه پزشکم به هم توصیه کرد برم برای اکوی جنین پیش متخصص اکوی قلب جنین. آیا از این توصیه ای که پزشک کرده نگران باشم یا صرفا برای اطمینان این کارو کرده.
    استرس شدیدی دارم خیلی ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب 

      اگر تا حالا مشکل قلبی در جنین نداشتید خیلی بعد است در این سن بارداری مشکلی جدید پیش بیاید لذا آرامش خود را حفظ بفرمایید و برای احتیاط اکو قلب جنین هم انجام بدهید

  • تصویر کاربر زمانفر یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 381 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.با عرض معذرت .ببخشیدچند تا سوال داشتم
    ۱_تو اینترنت خوندیم که عمر انواع دریچه های مصنوعی آئورت بین حدود۱۵ سال تا۴۰ سال هست آیا بعد از اتمام کارایی دریچه ها قابلیت تعویض مجدد وجود داره یا نه؟
    ۲_فرزند ما نوزاد حدودا دو ماهه است .چند تا پزشک در رشته تخصص جنابعالی گفتن چون میزان تنگی دریچه آئورت فرزندمون ۳۰هست و علائمی فعلا نداره فعلا تحت ویزیت باشه و به صورت مقطعی اکو بشه چون احتمال داره سالیان درازی زمان ببره تا این تنگی به بالای عدد۶۰ برسه و نیاز به درمان جدی داشته باشه.این موضوع درسته؟
    ۳_اگر حتما و صد در صد این تنگی یه روز به بالای ۶۰ می رسه نمیشه همین الان با یه آنژیو یا بالون ساده به صورت مادام العمر خوب بشه؟چون ما نگران آینده فرزندمون هستیم میگیم مثلا بیست سال استرس نداشته باشیم بعد اون موقع بخواد عمل جراحی یا آنژیو کنه.فکر میکنیم الان که زنده هستیم و توانش رو داریم این کار رو برای فرزندمون انجام بدیم و دیگه با خیال راحت استرس آینده اش رو نداشته باشیم. البته اگر به لحاظ علمی و نظر شما این اقدام امکان پذیر باشه؟
    ۴_ما خون بند ناف فرزندمون رو فریز کردیم. در درمان تنگی دریچه آئورت الان یا آینده می‌تونه کمک کنه؟
    خیلی نگران هستیم لطفا راهنمایی بفرمایید.تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب

      ۱ تمام دریچه های مصنوعی عمری دارند که بعد آن نیاز به تعویض دارند در اطفال چون در حال رشد هستند اغلب ترجیح می دهند دریچه بیمار تعویض نشود و اگر مجبور شوند تعویض دریچه کنند معمولا در حدود همان ۱۵ سال تعویض می شود چون دریچه ۱۵ سال قبل با جثه فعلی بیمار تناسبی ندارد

      ۲آنچه به شما گفته اند صدرصد درست است 

      ۳در صورت تنگی شدید معمولا اول بالن آنژیو و در درجه بعد جراحی و تعویض دریچه انجام می شود

      دقت بفرمایید یک دریچه بیمار رشد خوبی ندارد و با رشد سایز قلب ،این دریچه بتدریج برای این قلب نا مناسب تر می شود پس تا جای ممکن صبر می کنند 

      اینکه در حال حاضر کاری کنند که رشد دریچه بهتر شود یا تنگی خودبخود ازبین برود وجود ندارد و آنژیو بالن در این زمان تاثیری در سیر تنگی ندارد

      ۴ خون بند ناف درحال حاضر هیچ کاربردی برای دریچه های قلبی ندارد ولی ممکن است در آینده با پیشرفتهای علمی کار بردی داشته باشد پس پیشنهاد می کنم این خون را نگهدارید

  • تصویر کاربر رضایی پنجشنبه ۱۹ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقتتون بخیر
    پسر من در ۳۵ هفتگی به دنیا اومده. یک ماه بعد از به دنیا اومدن اکو قلب انجام دادیم که تشخیص large vsd and small asd and ph دادن. آیا باید پسرم جراحی بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۱۹ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب

      با توجه به شرح حال و تشخیصی که فرمودید . اکثرا در این موارد ابتدا با کنترل دارویی فشار ریه این بیماران رو کنترل می کنند  تا کودک طی زمان به وزن مناسبی برای عمل برسد (حدود 7 تا 8 کیلوگرم) سپس برای بیمار اقدام جراحی مناسب انجام می شود

      و یا ممکن است با توجه به شرایط نوزاد در مرحله اول با یک جراحی سبک تر ابتدای با یک باند یا نخ های مخصوص مسیر قلب به ریه (در ابتدای شریان ریوی ) رو تنگ بکنند تا فشار ریه کنترل بشه و کودک وزنگیری بهتر داشته باشد و سپس در مرحله بعد عمل اصلی بستن این سوراخ ها همراه برداشتن باند یا تنگی انجام می شود

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر
Skip to content