تپش قلب ناگهانی در کودکان موضوعی است که بسیاری از والدین، به ویژه مادران، را نگران میکند. با این حال، این وضعیت لزوماً به معنای وجود یک بیماری قلبی نیست. این مقاله به بررسی علت ضربان قلب بالا در کودکان میپردازد. در پایان، میتوانید سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوقتخصص قلب کودکان، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
تپش قلب چیست؟
تپش قلب در کودکان هنگامی اتفاق می افتد که شما احساس کنید. قلب تان به طور نامنظم می زند. ممکن است احساس کنید قلب در حال بالا و پایین شدن است و یا در حالت استراحت سریعتر از حد معمول می زند (بدون ورزش کردن). بعضی اوقات ورزش می تواند باعث ایجاد تپش قلب شود . در این حالت علی رغم قطع ورزش همچنان تپش قلب ادامه دارد.
تپش قلب اغلب نشان دهنده مشكل در سلامتی نيست. به ندرت، تپش قلب می تواند .نشانه ای از یک بیماری جدی مانند کم خونی، مشکلات تیروئید یا آریتمی باشد. (آریتمی ضربان قلب نامنظمی است که در اثر مشکل در سیستم الکتریکی داخلی قلب ایجاد می شود.)
گاهی آریتمی قلبی از دوران جنینی شروع می شود.ممکن است تا آخر عمر ادامه داشته باشد.
مطلب مرتبط تعداد ضربان قلب کودکان
دلایل تپش قلب در کودکان
تپش قلب در اطفال می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود، این عوامل عبارتند از:
- وحشت یا ترسیدن، استرس داشتن
- داروهای سرماخوردگی، آلرژی و آسم
- مکمل های گیاهی
- نیکوتین
- کافئین
- الکل
دو مورد از شایع ترین دلایل تپش قلب. عدم نوشیدن مایعات کافی به طور منظم و دیگری فعالیت بدنی بدون آمادگی جسمی مناسب می باشد.
مقالات مرتبط : تپش قلب و تب در کودکان و علت تپش قلب ناگهانی در کودکان و اقدامات اولیه
علائم و نشانه های تپش قلب کودکان
کودکان کوچکتر ممکن است. نتوانند دقیقاً آنچه را که احساس می کنند توصیف کنند. اگرچه گاهی اوقات آنها می گویند که قلب آنها به سرعت “بوق می زند”.
اگر کودک شما بدون هیچ علائم دیگری دچار تپش قلب می شود. باید از زمان وقوع تپش قلب و اینکه تحت چه شرایطی اتفاق افتاده یادداشتی ثبت کنید. سپس در یک معاینه منظم با متخصص اطفال صحبت کنید. اگر تپش قلب اغلب اتفاق می افتد و نگران هستید. با پزشک خود تماس بگیرید یا یک قرار ملاقات بگذارید تا موضوع را بررسی کنید.
اگر بتوانید هنگام تپش قلب با گرفتن نبض یا لمس مستقیم قفسه سینه، ضربان قلب کودک خود را بررسی کنید خیلی خوب است. این اطلاعات برای پزشک شما مفید خواهد بود. در مورد چگونگی بررسی ضربان قلب فرزند خود از پزشک متخصص اطفال خود توضیح بخواهید.
همچنین ممکن است پزشک کودک، شما را به یک متخصص قلب کودکان ،پزشکی متخصص در زمینه مشکلات قلبی در کودکان ارجاع دهد. وی ارزیابی کاملی از سلامتی کودک شما از جمله گرفتن سابقه پزشکی و انجام معاینه انجام می دهد. او ممکن است آزمایش های قلب مانند نوار قلب در کودکان ،اکوکاردیوگرام ، تست استرس (روی دوچرخه یا تردمیل) یا به ندرت کاتتریزاسیون قلب را تجویز کند.
همچنین ممکن است کودک شما مجبور به استفاده از هولتر مانیتورینگ باشد . که ریتم قلب را طی 24 ساعت ضبط می کند. نوع دیگری از مانیتورهایی که ممکن است. پزشک برای کودک شما استفاده کند. ضبط کننده حلقه است که به مدت یک ماه استفاده می شود .اما فقط کودک باید در هنگام تپش قلب دکمه ای را که روی دستگاه ضبط قرار دارد فشار دهد.
بر اساس نتایج این آزمایشات، متخصص قلب و عروق اطفال شما تشخیص می دهد . که کودک شما آریتمی دارد یا خیر.( آریتمی یک ضربان قلب نامنظم است که به دلیل مشکل در سیستم الکتریکی داخلی قلب ایجاد می شود)
اگر خانواده شما سابقه ناهنجاری های قلبی شناخته شده یا مرگ غیرقابل توجیه قبل از 50 سالگی را دارند. (از جمله سندرم مرگ ناگهانی نوزاد) حتماً به پزشک خود بگویید.
تشخیص بیماری تپش قلب برای کوکان
اهمیت شرح حال و معاینه فیزیکی
شرح حال کامل و معاینه فیزیکی دقیق برای یافتن علت تپش قلب بسیار مهم است. اگر کودک همراه با ضربان قلب دچار غش شود، این میتواند نشانهای از یک مشکل خطرناک در ریتم قلب باشد و باید فوراً توسط پزشک ارزیابی شود. در بیشتر کودکان مبتلا به تپش قلب، ساختمان قلب طبیعی است، اما اگر معاینه غیرطبیعی باشد، ممکن است کودک به مشکلات ساختاری قلبی مانند کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک مبتلا باشد.
مطلب مرتبط عوامل تاثیر گذار بر ضربان قلب کودکان
ابزارهای تشخیصی و ارزیابی ریتم قلب
برای تشخیص دقیق، ثبت ریتم قلب در زمان وقوع تپش قلب ضروری است. الکتروکاردیوگرام (نوار قلب) ممکن است اختلالات ریتم را نشان ندهد، اما به حذف علل ساختاری تپش قلب کمک میکند. مانیتورهای قابل حمل مانند مانیتور هولتر، که ریتم قلب را خارج از بیمارستان ثبت میکنند، معمولاً در تشخیص ریتم قلب بسیار مفید هستند. اگر علائم در حین ورزش ظاهر شوند، انجام آزمایش ورزشی میتواند به تشخیص بیماری کمک کند.
چه زمانی پزشک تپش قلب را نگران کننده تشخیص می دهد؟
پزشک کودکان شما عواملی مانند فراوانی و شدت تپش قلب و سابقه پزشکی کودک شما را در نظر می گیرد. در اکثر موارد، هیچ درمانی برای تپش قلب لازم نیست. پزشک شما ممکن است. توصیه های کلی مانند کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار یا افزایش مصرف مایع را ارائه دهد.
درمان تپش قلب در کودکان
در موارد نادری که یک بیماری قلبی اساسی پیدا شود. یک گزینه درمانی شامل داروها است. گزینه دیگر سوزاندن مسیر غیر طبیعی است. در روش کاتتریزاسیون و با استفاده از گرما یا سرما راهی برای جستجوی مسیر الکتریکی غیر طبیعی در قلب پیدا می کنند. به ندرت، کودکان مبتلا به تپش قلب به ضربان ساز یا دفیبریلاتور قابل کاشت نیاز دارند.
با این حال، فقط تعداد بسیار کمی از کودکان با تپش قلب به این نوع درمان ها نیاز دارند . اکثریت عمده این کودکان با درمان خود کاملا خوب می شوند.
اگر فرزندم دچار تپش قلب شود باید چه کاری انجام دهم؟
ابتدا : واکنش سریع و جلوگیری از وحشت
مهمترین نکته این است که وحشت نکنید. ابتدا باید بدانید که کودک شما چگونه این تپش قلب را تجربه میکند. اگر فرزندتان بدحال است یا تپش قلب قطع نمیشود (که بسیار نادر است)، بلافاصله به دنبال مراقبت پزشکی باشید. فوراً با اورژانس تماس بگیرید و کمکهای اولیه را برای احیای کودک آغاز کنید.
مطلب مرتبط سندروم کیو تی طولانی (LQT) در کودکان
سپس: ثبت اطلاعات و مشاوره با پزشک
اگر ضربان قلب فرزندتان به طور غیرطبیعی سریع است (بیش از 180 ضربان در دقیقه)، او را به نزدیکترین اورژانس بیمارستانی ببرید. همچنین، زمان و شرایط وقوع تپش قلب را ثبت کنید و این اطلاعات را با پزشک کودکتان در میان بگذارید. اگر خانوادهتان سابقه ناهنجاریهای قلبی یا مرگ ناگهانی قبل از 50 سالگی دارند، حتماً این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
دکتر سعید بیطرفان فوق تخصص قلب اطفال و جنین و فوق تخصص اکوی قلب جنین
جهت مطالعه بیشتر پیشنهاد می کنم به مقالات زیر مراجعه بفرمایید.