برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
تپش قلب ناگهانی در کودکان

علت تپش قلب ناگهانی در کودکان و اقدامات اولیه

تپش قلب ناگهانی کودک موردی است که بسیاری از والدین به خصوص مادران را نگران می کند؛ اما این وضعیت لزوما به دلیل وجود بیماری قلبی نیست. این مقاله به علت ضربان قلب بالا در کودکان پرداخته است.

تپش قلب چیست؟

احساس ناخوشایند از ضربان قلب سریع یا قوی در قفسه سینه را  تپش قلب می نامند. من این تعریف را در بیان بالینی خودم ساده تر می کنم: تپش قلب، ضربان قلب یا ریتمی است که برای بیمار نگران کننده است. 

در بزرگسالان، تپش قلب، به مانند درد درقفسه سینه است و گاهی هم ممکن است نشانه اولیه بیماری قلبی باشد. اکثر ما از بستگان مسن یا همسایه ای شنیده ایم که قبل یا بعد از “حمله قلبی” دچار تپش قلب ناگهانی و غیر طبیعی شده است. 

خوشبختانه تپش قلب ناگهانی در کودکان اغلب به فرآیندهای غیر قلبی مانند تب، مصرف کافئین، ورزش، اضطراب، سطح قند خون پایین یا کم خونی مرتبط است. با این وجود، ممکن است آریتمی (ضربان قلب غیر طبیعی) در کودکانی که سالم بوده و سابقه بیماری مادرزادی قلبی هم نداشته اند بوجود آید. گاهی اوقات این مورد با تند زدن قلب توسط کودک و مادران بیان می شود.

اما تند زدن قلب در کودکان چه نشانه هایی دارد؟

علائم تپش قلب ناگهانی در کودکان

درست همانطور که اغلب اتفاق می افتد . کودکان روش های منحصر به فرد خود را برای توصیف علائم تپش قلب دارند که ما بزرگسالان، معمولاً به عنوان تپش قلب بیان می کنیم. 

كودكان خردسال كه دچار تپش قلب می شوند. به والدینشان می گویند كه قلب آنها تکان می خورد یا تند میزند یا حرف هایی در این رابطه می زند. کودکان بزرگتر معمولاً قادرند احساس و علائم بیماری قلبی خود را به طور مؤثر تری توصیف کنند.  

یک کودک هفت ساله ممکن است از “لرزیدن” در سینه یا “ضربان تند قلب” شکایت کند. در حالی که یک نوجوان ممکن است بگوید “قلبم سریع می زند “. یک کودک نوپا یا شیرخوار احتمالاً چیزی نخواهد گفت و اغلب به سینه خود چنگ می زند و شیر نمی خورد. که این حالات سبب می شود والدین متعجب و نگران شوند.

تپش قلب ناگهانی در کودکان

والدین چه اقداماتی باید انجام دهند؟

مهمترین نکته این است که وحشت نکنید. اولین و مهمترین عمل قبل از هر اقدامی این است که کودک شما چگونه این تپش قلب را تجربه می کند؟ 

اگر فرزند شما بد حال است و یا تپش قلب قطع نمی شود، که بسیار نادر اتفاق می افتد. سریعاً به دنبال مراقبت پزشکی باشید (به عنوان مثال با پزشک متخصص کودک خود تماس بگیرید و فوراً با اورژانس تماس بگیرید و کمک های اولیه جهت احیاء بچه را شروع کنید.)

در غیر این صورت، موارد زیر را بررسی کنید. این موارد عبارتند از:

تپش قلب ناگهانی در کودکان

پاسخ های نگران کننده افراد به سؤالات فوق که این بیماری ( تپش قلب ناگهانی در کودکان ) باید زودتر توسط پزشک متخصص قلب اطفال بررسی شود شامل موارد زیر است:

ضربان قلب بالای کودک چند است؟

ضربان قلب غیر طبیعی در کودکان تقریباً شایع است. تقریباً اکثر موارد تهدید کننده زندگی نیست. در صورت امکان انگشت خود را روی نبض آنها در آرنج یا مچ بگذارید. سعی کنید تعداد نبض را بشمارید یا دست خود را روی سینه آنها بگذارید و سعی کنید قلب آنها را حس کنید. 

اگر ضربان قلب، به طور غیرطبیعی خیلی سریع باشد. یعنی بیش از 180 ضربان در دقیقه( که این تعداد خیلی سریع است)؛ فرزندتان را به نزدیکترین اورژانس بیمارستانی ببرید.

جدول ضربان قلب نرمال در کودکان

جدول ضربان قلب نرمال

روش های تشخیص مشکل قلبی

اگر ضربان قلب خیلی سریع نباشد و یا ضربان قلب سریع ولی کوتاه مدت اتفاق بیفتد.  حتما به پزشک متخصص اطفال یا پزشک خانواده خود مراجعه کنید. در این حالت ها از کودک ECG / EKG یا ضبط امواج الکتریکی قلب را انجام می دهد. اگر این آزمایش ها طبیعی باشد. پزشک شما ممکن است مانیتور قلب را توصیه کند.

بعضی از افراد این آزمایش ها را به اسم اکوکاردیوگرافی قلب کودک می شناسند. 

در این صورت معمولاً هولتر 24 ساعته قلب را توصیه کند.  که در آن با دستگاهی که برای 24 ساعت به کودک وصل است . ضربان قلب وی را ضبط می کنند و یا در بعضی مدل های این دستگاه از کودک می خواهند که هر وقت احساس تپش قلب را داشت با فشار دکمه ای ضربانات آن زمان را ضبط کند.

هنگامی که ضربان قلب سریع توسط ECG ثبت شد. یک متخصص قلب اطفال می تواند تشخیص دهد که آیا این یک ریتم غیر طبیعی قلب است یا خیر. تپش قلب ناگهانی در اطفال تقریباً همیشه به دلیل آریتمی قلب یا اضطراب یا حمله پنیک ایجاد می شود. 

ضبط کننده رویدادهای قلبی می تواند به تشخیص ضربان غیر طبیعی قلبی کمک کند. مشکلات غدد مانند مشکلات تیروئید می تواند مواردی را تشکیل دهد. با یک آزمایش خون ساده می توان آنها را از بین برد.

علت ایجاد عفونت در خون کودکان

آیا ترس باعث تپش قلب ناگهانی در اطفال می شود؟

در این روزها مخصوصا در خانواده های شلوغ و پرجمعیت، بچه هایی که بیش از حد درگیر کار های مدرسه و خانه هستند. حملات اضطرابی ناشی از استرس در آن ها شایع است. 

اگر هولتر ثبت کننده ضربان قلب نشان دهد که تپش قلب به دلیل ریتم های غیر نرمال قلبی نبوده است. به احتمال زیاد این تپش قلب ناگهانی در اطفال به دلیل استرس است. 

پزشک شما روش هایی را برای رفع این استرس ها پیشنهاد می کند. ممکن است پیشنهاد برای مراجعه به روانشناس یا مشاور برای رسیدن به علت استرس باشد.

این مهم است که درک کنیم بعضی حملات اضطرابی توسط کودک تحمل نمی شود. اتفاقات ناخودآگاهی اتفاق می افتند که برای کودک ناتوان کننده و ترسناک هستند. مهم این است که دلسوز باشید و خودمان به کودکمان کمک کنیم. 

بعضی اوقات خانواده ها تشخیص اضطراب یا حملات پنیک را به عنوان یک ننگ می دانند و اصرار بر آزمایش های بیشتر قلب کودک دارند.  زیرا به نظر آنها، هیچ چیزی برای استرس فرزندشان وجود ندارد. 

تپش قلب ناگهانی در کودکان

متأسفانه انجام تست های بیشتر معمولاً غیر ضروری و گران است. مهمتر از همه، باعث می شود. کودک احساس کند واقعا مشکلی جدی وجود دارد؛ که خود این موضوع فقط بر استرس وی می افزاید.

از طرف دیگر اکثر ضربانهای غیرطبیعی قلب با مصرف روزانه داروهای ضد آریتمی یا یک روش درمانی معروف به الکتروفیزیولوژی قلب، که در آن عملکرد الکتریکی قلب را بررسی کرده و با سوزاندن راههای غیر طبیعی الکتریکی قلب، باعث کنترل و طبیعی شدن ضربان قلب کودک می شوند.

در صورتی که کودک شما آریتمی داشته باشد یا احساس تپش قلب داشته باشد. باید فوراً با پزشک معالج خود مشورت کنید.

گاهی با یک معاینه اولیه همه چیز بررسی و عدم مشکل جدی مشخص می شود . بندرت مواری هم پیش می آید که با بررسی های بیشتر موارد خاصی مشخص می شوند که نیاز به درمان دارند.

جهت مطالعه بیشتر از مقالات زیر استفاده نمایید.

دکتر سعید بیطرفان متخصص قلب اطفال و جنین

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مری یکشنبه ۷ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من پسرم ۸سالشه بعضی اوقات قلبش رامیگیره و میگه درد میکنه بعضی اوقات گریه میکنه ازدرد امروز نوار قلب گرفتیم ۱۱۱بوده لطفا راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۷ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      لطفا آخرین مقاله سایت بنده را مطالعه بفرمایید با عنوان

      درد قفسه سینه در کودکان و نوجوانان

      اگر باز هم سوالی بود بفرمایید من جواب خواهم داد.

  • تصویر کاربر نیکان چهارشنبه ۳ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    باسلام پسر من حدودا پنج سالشه حدود دو ماهه خودش میگه قلبم صدا میده ما ساکن همدان هستیم به پزشک مراجعه کردم گفتن قلبش صدای کاذب داره ولی با توجه به اینکه نوار قلب واکوش مشکلی نداره مشکلی پیش نمیاد حالا به نظر شما من باید پیگیری بیشتر کنم در صمن وقتی خودم صدای قلبشو وقتی خودش احساس تپش میکنه گوش میدم تعدادش زیاد نمیشه بلکه شدت وصداش زیاده ممنون میشم منو از نگرانی دربیاری خدا خیرتون بده
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۳ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      با توحه به شرح حال نگران نباشید لطفا این مقاله ها را در سایت من را مطالعه بفرمایید اگر سوالی پیش آمد بپرسید جواب خواهم داد

      صدای اضافه در قلب نوزادان چیست؟

      علائم بیماری قلبی در کودکان را بشناسید

  • تصویر کاربر روژان سه شنبه ۲ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    با سلام
    الان چند روزی که دختر ۶ ساله ام تپش بالای قلب داره ولی علائم دیگه ای نداره و تپش قلبش هم پایین نمیاد لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب 

      اگر تعداد ضربان قلب بالای 120 در دقیقه زمان استراحت یا بالای 200 زمان فعالیت دارد حتما به بررسی قلبی کامل نیاز دارد.

  • تصویر کاربر درسا سه شنبه ۲ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    سلام من کودکی ۴ ساله دارم که مدام قلبش تند تند میزنه آیا این نگران کننده است؟؟ ممنون میشم پاسخ بدید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      اگر دائم ضربان قلب بالای 120 در دقیقه دارد مخصوصا هنگام خواب نیاز به بررسی قلبی دارد.

  • تصویر کاربر لی دوشنبه ۱ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ببخشید دختر ۱۰ساله هر شب ووقتی که اضطراب داره میگه تپش قلب دارم میشه راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۱ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      با سلام و عرض ادب

      در تمام سنین اضطراب سبب تپش قلب می شود.اگر این مشکل سبب ناراحتی وی می شود به روانپزشک اطفال مراجعه فرمایید

  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    با سلام پسر من چهار سال و نیمه است و متوجه شدم ضربان قلبش بالاست حدودا ١٣٠ مشکل داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۲۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب 

      تعداد ضربان قلب در کودکان باتوجه به سن و همچنین زمان استراحت و فعالیت متفاوت است . جدول تعداد ضربان قلب را در مقاله ای با عنوان 

      علت تپش قلب ناگهانی در کودکان

      آورده ام لطفا مطالعه بفرمایید 

      اگر این تعداد ضربان قلب در زمان خواب و استراحت باشد با توجه به سن فرزندتان بالاست و باید بررسی قلبی شود.

  • تصویر کاربر ارنا شنبه ۲۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام جناب اقای دکتر
    دخترم ۵ سالشه وقتی میدود تپش قلب میگیره ودست وپاهایش یخ می کنه ویکبار هم با همین علایم درد در سمت چپ را ذکر کرد لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان شنبه ۲۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب 

      همه آدم ها زمان فعالیت و دویدن تپش قلب دارند اکه تعداد ضربان قلب در زمان فعالیت بیش از ۱۸۰ ضربه در دقیقه باشد نرمال نیست 

      اگر درد سینه همراه فعالیت یا توش قلب تکرار شد نیاز به بررسی کامل قلبی دارد

  • تصویر کاربر حدیث جمعه ۲۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    دختر من شب دچار تپش قلب شده بود
    میشه بگید چرا
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۲۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      لطفا به مقالاتی که در مورد علل تپش قلب در  اطفال است ودر سایت موجود است مراجعه فرمایید

      جهت تشخیص علل تپش قلب نیاز به شرح حال کامل و معاینات دقیق می باشد

       

  • تصویر کاربر روشا سه شنبه ۱۸ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر.دختر من هر زمان شربت پلارژین یا مولتی ویتامین میخوره دچار ضربان قلب شدید و افت فشار میشه وقتی این اتفاق می افته باید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۱۸ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      باتوجه به اینکه هر دو داروی فوق داروهای مشابه جایگزین دارد لذا توصیه می کنم از هر دو این دارو ها استفاده نشود چون فرزند شما به این دارو ها حساسیت دارد اگر حال فرزندتان بد است حتما به متخصص اطفال مراجعه کنید در غیر اینصورت صبر کنید تا اثر دارو از بدن خارج شود

  • تصویر کاربر سارینا پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    دخترم ۸ سالش است امروز از خواب بلند شده میگه قلبم تندتند میزنه من دستم را گذاشتم دیدم تند میزنه علت این چیه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      اگر تعداد ضربان قلب فرزند شما در این حالت بیش از ۱۸۰ ضربان در دقیقه باشه و تکرار میشه 

      نیاز به بررسی مشکلات قلبی داره

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر