برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
تپش قلب ناگهانی در کودکان

علائم بیماری قلبی در کودکان را بشناسید.

خیلی از مادران با دیدن علائم نامتعارفی در نوزاد و یا کودک خود، دچار نگرانی به دلیل وجود بیماری در فرزند خود می شوند. در بعضی مواقع این ها نشان دهنده ی علائم بیماری قلبی در اطفال می باشد. در این مبحث سعی شده است به مواردی بپردازیم که ممکن است بخشی از علادم بیماری قلبی مادرزادی در کودکان باشد.

آیا اطفال هم به بیماری قلبی دچار می شوند؟

کودکان مبتلا به مشکلات قلبی ممکن است از ابتدای تولد دارای علامت باشند و یا مواردی هم هستند که در بدو تولد هیچ علامتی ندارند و با افزایش سن و بزرگ شدن جثه کودک، خود را نشان می دهند. 

گاهی در ظاهر کودک هیچ علامت بالینی مشخصی دیده نمی شود ولی با مراجعه به پزشک، در معاینه متوجه علامت یا نشانه ای مربوط به مشکل قلبی در کودکان می شوند. تمام موارد فوق نیاز به بررسی بیشتر توسط فوق تخصص قلب اطفال دارند.

لازم به ذکر است. علائم بیماری های قلبی ممکن است در سنین مختلف، متفاوت باشند. در بیشتر موارد، کودکانی که علائمی مشکوک به قلبی بودن دارند. اغلب به مشکلات قلبی مبتلا نیستند و ممکن است این علائم به واسطه مشکلات دیگری ایجاد شوند.

برای مثال: بعضی کودکان به طور طبیعی بیشتر از دیگران عرق می‌کنند و بسیاری در زمان خواب تعریق دارند.

تپش قلب می‌تواند به واسطه مصرف کافئین در کودکان ایجاد شود. سرگیجه نیز ممکن است به واسطه مصرف کم مایعات توسط کودکان بوجود بیاید.

با این حال، اگر کودک هر کدام از علائم بعدی را داشته باشد. مطرح کردن مسائل با پزشک یا متخصص کودکان اهمیت دارد. پزشک در این شرایط قلب کودک را معاینه می‌کند. و یک بررسی کلی از وضعیت کودک انجام می‌دهد و در صورت وجود مسائل مربوط به قلب، اقدام به ارجاع به فوق تخصص قلب اطفال می‌کند.

در ویدئوی زیر دکتر سعید بیطرفان در ارتباط با اهمیت توجه به مشکلات قلبی کودکان توضیحات مفیدی ارائه می دهند.

 

علائم بیماری قلبی در نوزادان و کودکان

در ادامه به بررسی و بیان چند علامت درباره ی احتمال وجود بیماری قلبی در کودکان و نوزادان به تفکیک می پردازیم. بعضی از این علائم در گروه های سنی مختلف یکسان است ولی بعضی از موارد فقط مختص یک گروه خاص سنی است. 

علائم بیماری قلبی در نوزادان

علائم مشکلات قلبی در کودکان نوپا

علائم قلبی در کودکان بزرگتر/ نوجوانان

در ادامه سعی بر این است که توضیحات کامل تری درباره ی علائم بیماری قلبی شایع در کودکان داده شود تا شما عزیزان در صورت مشاهده ی این موارد هر چه سریعتر برای درمان نوزاد و کودکانتان دست به کار شوید.

علائمی قلبی کودکان

تنگی نفس در زمان تغذیه

علائم تنفسی در اطفال از شایعترین و همچنین از اولین علائم بیماری قلبی در اطفال می باشد. اغلب، این علائم خود را با تنگی نفس و یا افزایش تعداد تنفس نشان می دهد. در مشکلات خفیف و مراحل اولیه ممکن است فقط در زمان فعالیت خود را نشان دهند.

ولی در موارد خیلی شدید حتی در زمان استراحت هم علائم تنفسی خود را نشان می دهند. در سنین نوزادی این فعالیت در حد شیر خوردن یا گریه کردن باعث بروز علائم می شود . در سنین بالاتر یعنی در کودکی یا نوجوانی نیز در زمان بازی و فعالیت بدنی مثل دویدن خود را نشان می دهند.

عرق کردن در زمان تغذیه به دلیل وجود بیماری قلبی

در وجود بیماری قلبی مادرزادی، بدن کودک تمام وقت با پمپ کردن خون بیشتر به عروق در حال جبران نیاز خون رسانی قلب به بدن است. از آنجایی که نوزادانی که با این شرایط متولد می شوند. اجازه خوردن شیر دارند؛ بنابراین شروع به خوردن شیر معمولا همراه با عرق کردن است. 

این علائم معمولاً با تغییر رنگ کبودی در پوست و تنگی نفس همراه است. این تعریق با افزایش سن نیز باقی می ماند و در مواردی نیز ممکن است از ابتدا نباشد و با افزایش سن تعریق بیش از حد خود را نشان دهد.

دلایلی وجود دارد که سبب تعریق بیش از اندازه ی سر نوزاد می شود. برای خواندن مطالب بیشتر در رابطه با دلایل آن روی گزینه ی زیر کلیک کنید.

از حال رفتن

از حال رفتن ممکن است یکی از نشانه های بیماری قلبی در کودکان باشد. مشکلات قلبی با کاهش خروجی مفید خون از قلب به طرف مغز و سایر اعضاء و اندامها باعث ضعف و بیحالی دائمی می شوند. گاهی نیز سبب از حال رفتن ناگهانی در بیمار می شود. در این موارد احتمال بی نظمی در ضربان قلبی بیشتر مطرح می شود.

آبی شدن درون دهان (لثه‌ها/ زبان) و پوست

در مشکلات قلبی مادرزادی با توجه با تداخل غیر طبیعی خون سرخرگی (پر اکسیژن) با خون سیاهرگی (کم اکسیژن )، ممکن است کبودی یا آبی شدن پوست و مخاط مشاهده شود. 

از حساس ترین و اولین جاهایی که دچار کبودی و یا آبی شدن می شود، مخاط دهان و لثه هاست. ولی با پیشرفت و شدید تر شدن مشکل قلبی، این کبودی در سطح پوست هم خود را نشان می دهد. شایعترین محل های کبودی پوست، دور دهان، لب ها و بستر ناخن ها است.

مشکلات قلبی در کودکان انواع مختلفی دارد. با کلیک بر روی گزینه ی زیر می توانید انواع بیماری های قلبی نوزادان و کودکان را مطالعه کنید.

درد قفسه سینه در زمان فعالیت

درد قفسه سینه در تمام سنین می تواند از علائم مشکلات قلبی باشد ولی در سنین کودکی درد سینه، اغلب از علل قلبی نیست. شایعترین علل درد سینه در اطفال دردهای اسکلتی عضلانی است. ولی با این وجود حتما باید مشکلات قلبی بررسی شود

ممکن است . کودک در زمان بازی دچار برخورد ضربه ای به قفسه سینه شده و بعد از بازی متوجه درد در این ناحیه شود. گاهی به دنبال سرماخوردگی ها، محل اتصال غضروف و استخوان دنده ها دچار التهاب و درد شوند که با درد قفسه سینه خود را نشان می دهند.

ولی این نکته مهم را در نظر داشته باشید که در تمام سنین حتی کودکی درد قفسه سینه که با فعالیت شروع و با استراحت بهبود دارد. احتمال قلبی بودن دارد و حتما باید توسط پزشک معاینه و بررسی دقیق شود.

تپش قلب

تعداد ضربان قلب اطفال در هر دقیقه وابسته به سن متفاوت است. اغلب با افزایش سن تعداد ضربان قلب اطفال کاهش می یابد. بطورکلی تعداد ضربان قلب اطفال در هر دقیقه نسبت به بزرگسالان بیشتر است. 

بیشترین این ضربان در دوره نوزادی است که در زمان استراحت تا 180 ضربه در دقیقه و زمان گریه و بیقراری تا 200 ضربان در هر دقیقه، طبیعی در نظر گرفته می شود. ولی باید به این نکته توجه داشت که اگر ضربان قلب شخص در هر سن متناسب با سن وی نیست باید از نظر مسائل قلبی بررسی شود.

در حالت عادی هر شخصی احساس نمی کند قلبش در حال ضربان است. اگر این اتفاق بیفتد به آن تپش قلب می گویند. تپش قلب می تواند. در افراد نرمال هم اتفاق بیفتد. مثل زمان استرس و هیجان و یا در زمان ورزش و فعالیت شدید بدنی ولی اگر شخصی در غیر این حالات دچار تپش قلب شود، باید از نظر مشکلات قلبی بررسی شود.

در بسیاری از بیماری های قلبی اطفال، قلب برای جبران نارسایی در خون رسانی به بدن، مجبور به افزایش تعداد ضربان می شود. گروه بزرگی از بیماری های قلبی مشکل اصلی در سیستم ضربان سازی قلب است. این مشکلات باعث ضربان های بیشتر یا کمتر از طبیعی می شوند. مشکلات ضربان قلب می توانند باعث از حال رفتن بیمار شوند.

در این مقاله فقط سعی شد بخشی از علائم بیماری قلبی در کودکان آورده شود. طبیعتا تشخیص قطعی بیماری با متخصص قلب کودکان می باشد.

دکتر سعید بیطرفان فوق تخصص قلب کودکان و اکوی قلب جنین و کودکان

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر لطفاراهنمایی کنید پسر من هشت سال سن دارد وکلاس دوم میباشد الان حدود دو ماه میشه که اظهار میکند که قلبم درد میکند البته این موقعی هست که مثلا تکالیف مدرسه شو انجام بده به میلش نیست میگه قلبم ناراحته البته درسن پایینتر هم هر موقع چیزی میخواست بهش نمیدادیم لج میکرد و چهرش کبود میشد و ی نفس گریه میکرد تا کبود میشد بعد از رسیدن به مورد دلخواهش حالش خوب میشد ودیگر هیچ مشکلی نداشت آیا برای این منظور من باید به پزشک مراجعه کنم چون خیلی فکرمو در گیر کرده که خدای ناکرده کوتاهی در زمان کنم خواهشا جناب دکتر راهنماییم کنید ممنون بابت وقتی که برای من گذاشتید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      پیشنهاد می کنم اول به یک روانپزشک اطفال مراجعه بفرمایید اگر ایشون تشخیص دادن نیاز به ویزیت قلب اطفال داره مراجعه به قلب اطفال بفرمایید

      پیشنهاد می کنم مطالعه بفرمایید

      درد قفسه سینه در کودکان و نوجوانان 

      علائم بیماری قلبی در کودکان را بشناسید 

  • تصویر کاربر عماد یکشنبه ۱۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    بی زحمت این اکوی پسر بنده هست
    آیا مشکل فرزندم حاد هست

    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۱۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      فکر کنم عکس را اشتباه ارسال فرمودید

      پیشنهاد می کنم مطالعه بفرمایید

      علائم بیماری قلبی در کودکان را بشناسید

      اکو قلب کودکان و چگونگی انجام آن 

  • تصویر کاربر امیرعلی دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام پسر من ۱۰ سالشه گاهی وقتا میگه سینم درد میگیره تیر میکشه نمیتونم نفس بکشم یه دفعه بردم دکتر عمومی گفت درد معده هست الان گاهی وقتا میگه دستم هم درد میگیره خواب میره خیلی بد غذا هست خیلی تحرک داره وزیاد میترسه وقتی هم میترسه لباش سیاه میشه کبود میشه سینشو میگیره وبی حال میسه به نظر شما مشکل قلبی داره ببرمش متخصص
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب

      با این شرح حال مشکوک به مشکل قلبی هست و نیاز به بررسی قلبی توسط فوق تخصص قلب اطفال دارد.

      پیشنهاد می کنم حنما مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.

      تپش قلب ناگهانی در کودکان و اقدامات اولیه

      درمان تپش قلب در کودکان + علل و علائم

       

      درد قفسه سینه در کودکان و نوجوانان

       

  • تصویر کاربر Soode پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    باسلام . من پسر ۵ سال و نیمی دارم که حدود یکسال و نیمی میشه از درد شکم و قسمت قلبش رو نشون میده که درد میکنه البته گاها هم سمت راست و هم چپ رو نشون داده و یه بار گفت انگار قلبمو چکش میزنن قبل کرونا متخصص کودکان بردم تشخیص ریفلاکس داد و دارو تومدت استفاده دارویی خوب بود اما هنوز شکایت داره و به جهت کرونا میترسم ببرم میخوام نظر شمارو بدونم که چکار کنم البته فعالیتش زیاد هست و خستگی ناپذیر و مقاومت داره درمورد غذا . تعریق هنگام خواب داره از لحاظ قد طبیعی رو به بلنده و غذاهایی که دوست داره خیلی خوب میخوره ولی کلا مقاومت داره
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      پیشنهاد می کنم فرزندتان توسط متخصص اطفال کامل معاینه بشه در صورت شک به مشکل قلبی در معاینه ویزیت قلب اطفال لازم دارد

      البته خوب وزن نگرفتن ،تعریق زیاد و درد سینه از علائم مشکلات قلبی هستند ولی اختصاصی نیستند

      پیشنهاد می کنم‌ مقالات زیر را مطالعه بفرمایید در صورت سوال پاسخگو هستم

      درد قفسه سینه در کودکان و نوجوانان

      علت عرق کردن سر نوزاد چیست؟

       

       

       

  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۱۶ مهر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر و تسلیت ایام سوگواری اربعین و آرزوی موفقیت و سلامتی برای شما و خانواده محترم.
    فرزند ما نوزاد چند ماهه است. که دارای دریچه دولتی آئورت قلب و تنگی خفیف اما بدون علامت هست که تحت نظر است و به صورت مقطعی در شهرستان توسط فوق تخصص قلب اطفال اکو می شود. چند تا سوال
    1-میگن این بیماری احتمالا پیشرونده است اما خیلی کند پیشرفت می کنه.گفتن شایدبیست سی تا چهل سال هم طول بکشه که درمان بخواد اما باید تحت نظر باشد.یعنی واقعا اینقدر کند پیشرفت داره.
    2-یه نفر که تخصصی هم در رشته شما نداشت به ما گفت این تنگی دریچه حتی اگر بدون علامت باشه و حتی اگر همیشه تحت نظر باشه امکان داره یه دفعه یه روز بدون علامت در حین بازی کردن بچه در عرض چند دقیقه به ایست قلبی و مرگ منجر بشه.میدونم این حرف ها زیاده ولی از شما پرسیدیم چون که از اون روز تا الان از استرس خواب نداریم.
    3-خیلی نگران بیماری باشیم ؟
    لطفا راهنمایی بفرمایید.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۱۶ مهر ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      بنده هم این ایام رو تسلیت عرض می کنم و التماس دعا دارم

      سوال اول اغلب موارد همانطور که گفتن پیشرفت این تنگی ها کند است ولی گاهی در اشکال خاص ممکنه از ابتدا تنگی شدید باشه یا سرعت تنگی کند نباشد  البته باتوجه به بررسی و توصیه پزشک معالج بنظرمشکل اینقدر نگران کننده نیست

      سوال دوم در موارد تشخیص داده نشده که مشکل تنگی شدید است احتمال مشکل جدی در زمان ورزش سنگین وجود دارد ولی اگر فرزند شما تحت نظر باشد خطری نخواهد داشت

      در مجموع پیشنهاد می کنم با آرامش پیگیری این مشکل را بفرمایید اگر پیگیری های منظم وجود داشته باشد مشکل جدی اتفاق نخواهد افتاد 

      اگر شما استرس داشته باشید این استرس و نگرانی شما به فرزندتان منتقل خواهد شد پس هم خودتان را آرام کنید هم با آرامش خودتان اجازه بدهید فرزندتان هم از دوران کودکی خود حداکثر لذت را ببرد

  • تصویر کاربر هاجر یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید باطری قلبم چهار ساله کار میکنه الان دیگه داره یکم اذیتم میکنه احساس نفس تنگی درد کم احساس خفگی گلو دارم به دکتر خودم که گفتم به خاطر هزینه ی بسیار بالای تعویض باطری پیشنهاد به شوک باطری داده است آیا به نظر شما شوک باطری درد من را درمان می‌کند به افزایش عمر باطری من کمک می‌کند یا عمل کنم بهتره؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب

      باتوجه به شرایط شما پزشک معالج راههای درمانی را مشخص کرده حتما تعویض باطری بهتر است ولی در صورت ناچاری شوک باطری انجام شود

  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 827 مشاهده پرسش
    نوزادم یک ماه و چند روزه است به ما گفته بودن یک ماهگی به بیمارستان مراجعه کنیم که اکو قلب بگیرن و حالا که اکو گرفتن گفتن دور قلب نوزادمون به صورت جزیی مایع وجود داره و سه ماهگی مجددا مراجعه کنیم ایا این خطری برای نوزاد داره یا اینکه پیش دکترای دیگه ببریم؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۱۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب 

      اغلب موارد مایع کم دور قلب نوزادی خودبخود جذب می شود ولی اگر بهبود خودبخود هم نداشت در حجم های زیاد با دارو و یا در نهایت با تخلیه قابل درمان است 

      در خصوص فرزند شما با احتمال زیاد خودبخود خوب می شود و فقط نیاز به صبر دارد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر