برای تعیین وقت تماس بگیرید : 021-22792481
نوار قلب جنین

خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

بالا بودن ضربان قلب جنین یا همان تاکی کاردی یکی از بیماری‌هایی است که ممکن است در دوران بارداری در جنین پدیدار شود. در این مقاله به خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین می‌پردازیم. در انتهای مقاله می‌توانید سوالات خود را از دکتر سعید بیطرفان، فوق تخصص قلب اطفال، بپرسید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

بالا بودن ضربان قلب جنین (تاکی کاردی) چیست؟

بالا بودن ضربان قلب در جنین، افزایش ضربان قلب پایه جنین (FHR) بالاتر از 160 ضربان در دقیقه تعریف می شود. این سرعت سریع ممکن است . دارای یک ریتم منظم یا نامنظم باشد که ممکن است.  متناوب یا پایدار باشد. 

ضربان قلب بالا در جنین در نوع خفیف به عنوان 161-180 ضربان در دقیقه توصیف می شود و این ضربان در جنین در نوع  شدید، بیش از 180 ضربان در دقیقه حداقل به مدت سه دقیقه تعریف می شود. ضربان قلب بالا در جنین بصورت پایدار نادر است و کمتر از 1٪ از کل حاملگی ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

علت ضربان قلب بالا خفیف در جنین (FHR 160-180 bpm)

این دلایل به دو بخش تقسیم می شود. گروه اول از دلایل به مسائل مربوط به مادر اطلاق می شود و مورد دوم به بیماری های جنین برمیگردد. در ادامه دلایل هر کدام از این گروه ها آورده شده است.

عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

1- علت های مربوط به مادر

  • تب مادری یا عفونت
  • کم آبی مادر
  • اضطراب مادر
  • پرکاری تیرویید مادر
  • کم خونی مادر
  • داروهای آنتی کولینرژیک به عنوان مثال بنادریل
  • داروهای سمپاتومیمیک به عنوان مثال تربوتالین
ضربان قلب جنین

2- علت های مربوط به جنین

  • کم خونی جنین
  • حرکت طولانی مدت جنین
  • جنین خیلی نارس
  • ناهنجاری های قلبی
  • کم اکسیژن رسیدن مزمن به جنین

علل ضربان قلب بالای شدید در جنین (FHR> 180 bpm)

یکی از دلایلی که می تواند این مورد را بوجود آورد. عفونت مایع دور جنین است، به ویژه اگر تب مادر بالا باشد. همچنین ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی (FHR> 200 ضربان در دقیقه) نیز می تواند. روی این موضوع تاثیر گذار باشد.

بالا بودن ضربان قلب در جنین در صورت وجود تب در مادر با شک به عفونت مایع دور جنین باید بررسی شود (در هر محدوده از ضربان ). معمولا ریتم های غیر طبیعی قلبی در جنین یا نقص مادرزادی قلبی در جنین در ضربانهای بیش از 200 بار در دقیقه مشاهده می شوند.

عوارض ناشی از ضربان قلب بالا در جنین

خطرات و عوارض عمده بالا بودن ضربان در جنین، اختلال گردش خون، ایجاد هیدروپس و مرگ داخل رحمی جنین است. در ادامه به هر کدام از این موارد پرداخته شده است.

اختلال گردش خون

وظیفه اصلی قلب در بدن پمپاژ خون و ایجاد گردش خون است و این وظیفه از قبل از تولد شروع می‌شود. عملکرد درست قلب نیازمند ساختمان سالم قلب و نظم در ضربان قلب است تا با هماهنگی بین حفرات قلب و عروق متصل به آن، خون وارد شده به قلب را به طور طبیعی و با فشاری مناسب به تمام بدن بفرستد.

هرگونه اختلال در ساختمان یا نظم ضربان قلب این وظایف را دچار مشکل می‌کند. ضربان قلب بالا در جنین باعث نارسایی در پمپاژ قلب شده و به کاهش خروجی خون از قلب منجر می‌شود که این امر موجب اختلال رشد داخل رحمی در جنین می‌شود. همچنین، بالا بودن ضربان قلب جنین در دراز مدت باعث بزرگ شدن غیرطبیعی عضله قلب می‌شود که این مشکل نیز به اختلال در عملکرد عضله قلب و کاهش خروج خون از قلب می‌انجامد.

تاکی کاردی جنین

هیدروپس

هیدروپس یکی دیگر از عوارض ضربان قلب بالا در جنین است که به دلیل مشکل در پمپاژ خون توسط قلب ایجاد می‌شود. تجمع مایع در نقاط مختلف بدن مثل داخل شکم، دور قلب، دور ریه و سایر نقاط بدن را هیدروپس می‌گویند.

تجمع مایع در هر یک از این نقاط باعث فشار به اعضای مجاور و اختلال در عملکرد آن‌ها می‌شود. همچنین، حجم‌های داخل و خارج عروقی بدن جنین دچار اختلال می‌گردد.

مرگ داخل رحمی جنین

در موارد شدید و طولانی‌مدت ضربان قلب بالا در جنین، به دلیل عوارض ناشی از نارسایی پمپاژ قلب، اختلالات خون‌رسانی به نقاط مختلف بدن، تجمع مایع در بدن و ضعف عضله قلب، در نهایت ممکن است مرگ داخل رحمی جنین رخ دهد.

بهترین راهکار برای جلوگیری از این عوارض، شناسایی و درمان شرایط مادر و جنین است که باعث ضربان قلب بالا در جنین شده و مدیریت بارداری تا پایان آن است. ضربان قلب بالا در جنین، به دلیل عفونت داخل رحمی یا اسیدمی جنین، ممکن است با عوارض جانبی پس از تولد مانند مشکلات اکسیژن‌رسانی به بدن نوزاد، مشکلات جسمی و فلج مغزی همراه باشد.

مطلب مرتبط مانیتور قلب جنین چیست و چگونه انجام می شود؟

درمان و عوارض ناشی از درمان

در موارد طولانی‌مدت ضربان‌های بالای پایدار قلب جنین، برای جلوگیری از عوارض ناشی از این مشکل، نیاز به درمان دارویی است. برنامه‌ریزی و اجرای برنامه درمانی نیاز به همکاری یک متخصص قلب بزرگسال و یک فوق تخصص قلب اطفال دارد.

در حالی که داروهای کنترل‌کننده ضربان قلب می‌توانند ضربان قلب جنین را درمان کنند، اثرات سوء این داروها بر مادر و جنین نیز گزارش شده است. این داروها ممکن است باعث عوارض قلبی در مادر سالم شوند.

بعضی داروهای کنترل‌کننده ضربان قلب بالا در جنین می‌توانند منجر به ریتم‌های غیرطبیعی و تهدیدکننده حیات در مادر شوند و در برخی موارد باعث مرگ ناگهانی جنین شوند. بنابراین، انتخاب دقیق داروها با مشورت متخصص قلب و عروق کودکان و بزرگسالان و پیگیری دقیق هر دو برای مدیریت بهینه ضربان قلب جنین ضروری است.

بعد از تولد نوزاد چه اتفاقی می افتد؟

بعد از تولد، نوزادان اکثرا خوب می شوند . حتی اگر در دوران بارداری دارو مصرف شده باشد. پس از به دنیا آمدن کودک، توصیه می شود. برای بررسی ریتم قلبی آنها، یک نوار قلب (ECG) گرفته شود. 

پزشک معالج که کودک شما را تحت مراقبت قرار می دهد. در مورد نیاز به هرگونه درمان یا نظارت بیشتر، با شما صحبت خواهند کرد. ضربان قلب سریع کودک احتمال دارد. بعد از تولد ادامه یابد؛ اما در بعضی موارد ضربان قلب بالا می تواند. به خودی خود به یک میزان طبیعی کند شود. 

در هر شرایطی ، یک دوره نظارت لازم خواهد بود . در بیشتر موارد از داروها هنوز برای کنترل ضربان سریع قلب استفاده می شود.

کودک شما به یک متخصص قلب و عروق اطفال ارجاع داده خواهد شد. که نتایج ECG و اکوی قلب کودک شما را بررسی کرده و به شما در مدیریت داروهای مورد نیاز کودک کمک خواهد کرد. گاهی اوقات بیش از یک دارو مورد نیاز است.

متخصص اکوی قلب جنین و پاسخ به سوالات

دکتر سعید بیطرفان متخصص قلب اطفال و جنین

جهت مطالعه بیشتر می توانید از مقالات زیر استفاده نمایید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر رویا پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 3081 مشاهده پرسش
    من در هفته ۱۰بارداری هستم رفتم سونو گرافی گفتن قلب جنین تند میزنه از دکترم پرسیدم علتش چیه گفتند باید زود به زود سونو بشین ببینیم اگه برطرف شد که چه خوب اگه نشد باید یه سری سونو گرافی های خاص که در هر جایی انجام نمیدن معرفیتون کنیم به اونجا تا جنین برسی شود ببینیم مشکل از چیه میخاستم شما منو راهنمایی کنید از نظر شما مشکل از چیه البته مک بارداری دوم هستم در بارداری اول تیروئید گرفتم بعد از زایمان خوب شد ولی دخترم بعد از زایمان تیروئید گرفت لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      الان نمی توان درخصوص علت مشکل نظر داد ولی با پیگیری حداقل اگر مشکلی ایجاد شود که نیاز به اقدامی داشت می توان بموقع درمان را انجام داد.

      پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه فرمایید سوالی بود پاسخگو هستم

      آریتمی قلب جنین خطرناک است؟

       

  • تصویر کاربر الهه پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 1119 مشاهده پرسش
    سلام من هفته ۳۵ رفتم دکتر صدای قلب جنینو گوش دادن ۱۹۰ تا میزد بعد دکتررگفت چون در حال حرکته دستشو گذاشت رو شکمم ضربان قلبش به ۱۶۰ رسید . تو هفته ۳۴ رفته بودم سونو ۱۴۵ بار در دقیقه میزد. اکوی قلب جنینم دادم خوب بود موردی نداشت تو هفته ۲۰ میخواستم بدونم اشکال نداشت قلبش ۱۹۰ تا میزد
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب

      اگر بطور گذرا ضربان قلب جنین بالا برود  طبیعی ست ونیاز به اقدام خاصی ندارد ولی اگر بطور دائم ضربان قلب بالا یعنی بالاتر از ۱۸۰ در دقیقه باشد نیاز به بررسی و گاهی نیاز به درمان دارویی دارد

      پیشنهاد می کنم مقاله ریر را مطالعه بفرمایید سوالی بود پاسخگو هستم

      جواب اکوی قلب جنین چگونه تفسیر می شود ؟

       

  • تصویر کاربر Jam پنجشنبه ۱۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    با سلام
    بارداری هفته ۳۶ ام هستم در سونوگرافی تصویر پیوست اریتمی دیده شده با اینکه از اول دوره و طی بارها سونوگرافی و دوبار غربالگری و انومالی موردی گزارش نشده بود
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۱۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      با توجه به سن بارداری عملا در این مرحله بجز صبر کردن تا تولد فرزندتان کار دیگری نمی توان کرد .در این گزارش آریتمی مشخص شده خیلی خطرناک نیست ولی پیشنهاد می کنم حتما زایمان شما در مرکزی با امکانات NICU انجام شود که بعد از تولد نوزاد توسط فوق تخصص نوزادان و قلب اطفال ویزیت شود 

      پیشنهاد می کنم مقالات زیر را حتما مطالعه بفرمایید اگر سوالی داشتید پاسخگو هستم

      آریتمی قلب جنین خطرناک است؟

       

       

    2. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۱۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      با توجه به سن بارداری عملا در این مرحله بجز صبر کردن تا تولد فرزندتان کار دیگری نمی توان کرد .در این گزارش آریتمی مشخص شده خیلی خطرناک نیست ولی پیشنهاد می کنم حتما زایمان شما در مرکزی با امکانات NICU انجام شود که بعد از تولد نوزاد توسط فوق تخصص نوزادان و قلب اطفال ویزیت شود 

      پیشنهاد می کنم مقالات زیر را حتما مطالعه بفرمایید اگر سوالی داشتید پاسخگو هستم

      آریتمی قلب جنین خطرناک است؟

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

       

       

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 1782 مشاهده پرسش
    با سلام. توی سونوی ان تی هفته 12 ضربان قلب جنین 180 بود. (عدد ان تی 1.6) این تعداد ضربان برای این سن بارداری بالاست؟ الان چه کاری باید انجام بدم؟ ممنون میشم رلهنماییم کنین
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      این تعداد ضربان قلب لب مرز است و عدد ان تی نرمال است

      پیشنهاد می کنم در این مرحله فقط پیگیری بفرمایید  و سن 18 هفته در صورت ضربان قلب بالا اکوجنین انجام شود.

      پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه بفرمایید

      آیا انجام اکوی قلب جنین واجب است؟

      خطرات بالا بودن ضربان قلب جنین

  • تصویر کاربر سیما سه شنبه ۲ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    با سلام
    من دیروز که 34 هفته و 1 روز بودم به دکترم مراجعه کردم که متوجه شدن ضربان قلب جنین بالا هست و بین 170 تا 180 بود، که بعد از 3 دقیقه هم پایین نیومد. به بیمارستان مراجعه کردم و تست NST گرفتن که بعد از حدود یک ساعت که اکسیژن و سرم گرفتم گفتن خوب شده و مرخص شدم، میخواستم بدونم الان جای نگرانی نیست؟! ممکنه اتفاق بدی بیفته خدای نکرده؟ قراره سه روزی یکبار ضربان قلبشو چک کنم دیگه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان سه شنبه ۲ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام م عرض ادب 

      این تعداد ضربان قلب برای جنین فقط کمی بالاست که اغلب جای نگرانی ندارد ولی پیشنهاد می کنم حتما پیگیری های لازم توصیه شده را جدی بگیرید.

  • تصویر کاربر سیمین جمعه ۲۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    سلام
    من امروز برای اولین سونو گرافی رفتم و طبق آخرین روز پریودی در هفته هفتم روز ۵ بودم ولی در سونو ضربان رو‌ندیدند و سونو واژینال کردند و گفتند ضربان قلب ۱۷۰ تاست ولی گفت هفته ۵ و ۶ روز هست . خواستم بدونم ایا این ضربان قلب برای هفته ۵ اکی هست یا خطرناک هست ،؟ می گفتند که همه چیز ظاهرا اکی هست ،همینطور پرسیدند که خونریزی ندارم ؟ و‌گفتم نه ، گفتند کمی خون دور ساک هست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۲۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      این ضربان قلب برای این سن بارداری نرمال است.

  • تصویر کاربر دنيرا پنجشنبه ۲۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    قلب جنين در ٣٥ هفته و سه روز ١٧٥ بالا و خطرناك هست دكتر فقط براي خودم ازمايش نوشت
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان پنجشنبه ۲۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      عملا اکو قلب جنین در هفته های آخر بارداری دقت کمی دارد و انجام نمی شود و این تعداد ضربان قلب جنین هم خیلی بالا نیست 

      توصیه می کنم در صورت صلاحدید پزشک زنانتان فرزندتان را  در بیمارستانی بدنیا بیاورید که امکانات بخش ویژه نوزادان NICU داشته باشد

  • تصویر کاربر راضیه جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر،هفته29 هستم، رفتم دکتر صدای قلب جنیم رو شنید گفت زیاده، رفتم بیمارستان اکو دادم گفتن 146،آیا 146 برای هفته من زیاده؟ همچنین چندروزی بود حرکاتش کم شده بود واینکه پائین سمت چپ شکمم به شدت یه چی مثل نبض میزنه آیا ضربان قلب بچس؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام و عرض ادب 

      تعداد ضربان قلب جنین شما نرمال است

      ضربان قلب جنین را هرکز مادر احساس نمی کند اون ضربانی رو که فرمودید باید به متخصص زنان خود بفرمایید تا بررسی کنند

  • تصویر کاربر مالکی چهارشنبه ۲۸ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    وقت بخیر.
    با توجه به سونوگرافی سه ماهه اول بارداری در دوازده هفته ضربان قلب جنین 187پالس ثبت شده که فایل پیوست شده چه زمانی نیاز هست که برای اکوی قلب جنین برم و اینکه نیاز به بررسی هایی غیر از اکو هست؟ممنون میشم راهنماییم کنین.
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید بیطرفان چهارشنبه ۲۸ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      باسلام و عرض ادب

      تعداد ضربان قلب کمی بالاتر از نرمال است ولی آنجه بیشتر نیاز به اکو جنین را توصیه می کند عدد NTنسبتا بالاست 

      برای انجام اکو قلب جنین زمان مناسب ۱۸ تا ۲۲ هفتگی ست ولی توصیه می کنم در ایران ۱۸ هفتگی انجام شود چون اگر خدایی ناکرده مشکل پیچیده ای داشته باشد که غیر قابل درمان باشد بعد از ۱۸ هفته و ۶ روز سقط از نظر قانونی ممنوع است

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

تهران، پاسداران، بین بوستان نهم و دهم، ساختمان بوستان، پلاک ۲۹۷، طبقه دوم، واحد ۳۶

ساعات کار مطب

شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۴ الی۱۶

شماره تماس

۰۲۱-۲۲۷۹۲۶9۴ - ۰۲۱-۲۲۷۹۲481

پرسش از دکتر
Skip to content